Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Радев: Не мога да свикам референдум за еврото заради решението на парламента

Румен Радев заяви, че не може да свика референдум за еврото. Президентът твърди, че няма как да насрочи дата за провеждането му заради решението на парламента.

“ България трябва да влезе в Еврозоната, когато реално е готова, а не когато ни се иска, и то на всяка цена. Когато изпълним критериите за дефицит и инфлация след разумно проведени икономически и финансови политики, а не със слагане на спирачка за обществено-икономическото развитие. За мен не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че няма подписи на половин милион българи“, каза Радев.

„След като са изпълнени законовите условия, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум. Това решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани. Отделно е дали така трябва да бъде формулиран точно референдумът. Аз лично не виждам за удачно да се вкарва този процес в каквито и да е времеви рамки. За мен 20 години е неприемлив срок, прекалено дълъг срок, но усилията на политиците трябва да бъдат насочени не към това да търсят начини да спрат един референдум, който е най-мощният инструмент на демокрацията, а да убеждават българските граждани, че влизането в Еврозоната работи за тяхното благосъстояние“, е позицията на държавния глава.

Аз няма как да насроча дата за референдум, понеже има решение на Народното събрание. Знаете, че е спорно, според мен, това е процедурно объркване, много ясно беше взето такова решение. Аз няма как да вкарам повторно в Народното събрание предложение за референдум, който е отхвърлен с решение на парламента“, заяви Радев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.