Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Радев отказа да участва в Срещата на върха на НАТО, не е съгласен с ангажиментите на кабинета към войната в Украйна

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Министерският съвет одобри вчера рамковите позиции на България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои от 9 до 11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа „да одобрява и/или утвърждава“ представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев.

Какво решение ще вземе НАТО на срещата на върха във Вашингтон, което Румен Радев не иска да гласува? Преди дни унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че НАТО ще има мисия в Украйна. Унгария изключи възможността да участва в нея, заяви унгарският министър-председател.

Унгарският външен министър Петер Сиярто уточни, че НАТО иска да увеличи координационната си роля в доставката на оръжие за Украйна и обучението на украинските войници. Тридесет и една държави подкрепят това решение, но Унгария не иска и няма да участва в него. Унгарското ръководство обяви отказа си да участва в инициативата на НАТО, опасявайки се от по-нататъшна ескалация.

Подобно на Орбан, българският президент също многократно е заявявал, че вместо въоръжаване, трябва да се търси мирно решение на конфликта. „Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО“, се казва в позицията на Румен Радев.

„От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана“, пише в прессъобщението на президентството.

В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

 1. Ще изпрати ли Галя от ПосолствоТо български мъже като „пушечно месо“ в Украйна?
  Да, Галя от ПосолствоТо ще изпрати български мъже като „пушечно месо“ в Украйна.

  Отговори

  • Ами Тагаренко си ни го каза в прав текст – „Трябва да се готвим за война, ДА“. Все пак той има вътрешна информация (работил е за чужди служби) и може да му се доверим. В най-добрия случай, условието да ни НАБУТАТ във войната е Русия да победи Украйна, а и децата знаят, че това ще се случи и е въпрос на време…
   https://www.youtube.com/watch?v=cFAnt_E7B5w

 2. Радев явно е твърде умен за безумните ни политици!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.