Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Радев: Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор на Украйна

„Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор на Украйна до крайна победа“, заяви президентът Румен Радев в позиция, публикувана във Фейсбук.

„Без да има яснота какво означава крайна победа, какво ще ни струва като време, пари ресурси и риск, защото рискът за нас расте с всеки изминал ден от тази война. Не знам дали са наясно какво значи за Украйна да воюва до самата победа. Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал никога, затова отказах да отида на този форум, подчерта Радев.

Президентът отказа да присъства и да води българската делегация на форума на НАТО в средата на юли в американската столица, тъй като не е съгласен с текстове в позицията на правителството, касаещи ангажименти към войната в Украйна. Междувременно НАТО взе решение държавите членки да отделят 40 милиарда долара за Украйна, а правителството отказа да публикува декларацията, която гласува за срещата на върха на НАТО, защото е „класифицирана информация“.

„Няма как с премиера да разсекретим позицията на България за Срещата на върха на НАТО, тъй като тя се базира на секретни документи на Алианса. Реално в позицията ние коментираме документи, не които България е разработила, а които са разработени в НАТО и съгласно Закона за класифицираната информация ние не сме разработчици на тези документи“. Така служебният министър на отбраната Атанас Запряновсе се оправда защо декларацията е засекретена на изслушване по темата в парламента. Не може да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна, твърди служебният премиер Димитър Главчев.

Президентът Румен Радев обаче задочно отговори на служебното правителство, че дължат отговори на българското общество.

„Едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и да е работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, но точно затова считам, че правителството ни дължи обяснение на всички граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. Не съм съгласен с ангажимента за конкретна финансова помощ, не малка, и то за въоръжение за Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на армията но, преди да сме получили заместващи образци“, каза Радев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.