Разследвания и новини без цензура

вторник, 26 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Радиоактивен теч от американска атомна електроцентрала

Властите в северния американски щат Минесота разкриха в четвъртък, че атомна електроцентрала близо до Минеаполис е претърпяла разлив на радиоактивна вода в размер на над 1,5 милиона литра. Компанията Xcel Energy, която притежава атомната електроцентрала в Монтичело, работи за почистването на разлива от вода с радиоактивен тритиум и настоява, че няма опасност за широката общественост.

Агенцията за контрол на замърсяването в Минесота (MPCA) заяви, че около 400 000 галона вода, в която водородните атоми са заменени с тритиум, са изтекли от счупена тръба в съоръжението. Течът е открит за първи път на 22 ноември, а източникът му е открит на 19 декември и е поправен „скоро след това“.

Властите решиха да държат обществеността в неведение за инцидента, докато Xcel Energy и държавата „активно управляваха“ ситуацията, за да предотвратят разпространението на подземния шлейф от облъчена вода до близката река Мисисипи, заяви помощник-комисарят на MPCA Кърк Куделка пред Minneapolis Star-Tribune.

„Сега, когато имаме цялата информация за това къде се е случило изтичането, колко е било освободено в подземните води и че замърсените подземни води са се преместили извън първоначалното местоположение, споделяме тази информация“, каза говорителят на MPCA Майкъл Рафърти.

„Това не представлява проблем за общественото здраве или питейната вода“, казва Кристофър Кларк, президент на Xcel за Минесота. Той призна, че изтеклата вода с тритиум е „доста над“ стандарта от 20 000 пикокюри, разрешен от Агенцията за опазване на околната среда (EPA).

Град Монтичело излезе с изявление, в което се казва, че снабдяването му с питейна вода не е засегнато от теча, който се е случил извън района, от който черпят подземни води за общински кладенци.

Замърсената вода не е открита извън периметъра на централата, съобщи Xcel пред KMSP-TV. Около 25% от водата е възстановена и изпомпвана в система за пречистване на място. Компанията обмисля изграждането на резервоари за съхранение или езеро за задържане , което може да отнеме година или повече.

Виктория Митлинг, говорителка на Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC), заяви, че изтичането е доста под прага за безопасност и това не нарушава разпоредбите. Изтичането на тритий „не е необичайно за атомни централи“, добави тя.

Атомната електроцентрала в Монтичело е имало теч от около 7 500 литра през 1981 г., като част от водата е достигнала реката, но държавните здравни служители заявиха, че не представлява опасност за дивата природа или общественото здраве.

През януари Xcel изпрати заявление до NRC за удължаване на лиценза на АЕЦ-а с още 20 години след 2030 г., когато сегашното му разрешително изтича. Компанията заяви, че удължаването е „критично“, за да отговори на новия закон в Минесота, който предвижда 100% безвъглеродна електроенергия до 2040 г.

Тритий е  радиоактивен изотоп на водорода, често срещан във водата, използвана за охлаждане на ядрени реактори. Единственият начин, по който това може да повлияе на хората, е ако го вдишват или пият вода с тритий, каза Даниел Хъф, помощник-комисар в Министерството на здравеопазването в Минесота, добавяйки, че излагането на обществеността на теч от атомна електроцентрала „трябва да бъде нула“.

Още по темата: Спряха германска атомна електроцентрала заради теч от реактор 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.