Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Радиоактивна пратка изчезна безследно, минават седмици преди някой да забележи

Радиоактивна пратка е загубена, докато е била транспортирана от мина до склад в град Пърт, Австралия, в началото на януари, но отговорните длъжностни лица разбрали, че тя е изчезнала едва 15 дни по-късно.

Капсулата с размери 6х8 мм съдържа малко количество радиоактивен цезий-137, който може да причини сериозни увреждания на здравето. Тя е загубена по време на транспортирането й от минна площадка в Нюман до предградията на Пърт в началото на януари.

Дарил Рей, изпълняващ длъжността началник на Министерството на пожарните и аварийните служби на Западна Австралия, заяви, че капсулата е била поставена на палета на 10 януари на място, в мината, след което е била транспортирана и се е предполагало, че е пристигнала в компанията за радиационни услуги в Малага на 16 януари.

„Едва на 25-ти, късно сутринта, когато са го отворили, са разбрали, че устройството се е разпаднало и че радиоактивната капсула липсва, тогава властите са уведомени за първи път“, каза Рей.

Австралийските власти все още търсят капсулата, като зоната за търсене е около 1 квадратни километра. Хората, живеещи в периметъра на търсене, са предупредени да стоят далеч от капсулата, ако случайно я видят.

Министерството на пожарната и спешната помощ заяви, че капсулата не може да се използва като оръжие, но може да причини радиационни изгаряния и да причини дългосрочни рискове като рак.

„Продължихме търсенето на стратегически обекти по маршрута, по който превозното средство е минало, концентрирайки се върху места в близост до райони с голямо население в столичните предградия“, каза Рей. „Търсенето включва използването на измервателни уреди за радиационно изследване за откриване на нивата на радиация, които ще ни помогнат да намерим малкото устройство.“

Властите са помолили всеки, който види капсулата, да се обади на Министерството на пожарната и спешната помощ и да потърси спешна медицинска помощ, ако подозира, че е влязъл в контакт с нея.

„Хората могат да развият зачервяване на кожата и в крайна сметка изгаряния на кожата от бета радиацията“, каза главният здравен директор на Западна Австралия Андрю Робъртсън. „Ако се съхранява достатъчно дълго и те са изложени достатъчно дълго, те също биха могли да имат някои остри ефекти, включително въздействие върху имунната им система и стомашно-чревната система.“

Той обясни, че капсулата е „най-опасна, ако се борави с нея или е близо до тялото“.

„Ако сте на повече от 20 метра от източника, това няма да представлява опасност за вас“, каза той. „Ако източникът на радиация е по-блио от това разстояние, а ние силно обезкуражаваме хората да го вземат, със сигурност не го слагайте в джоба си и не го слагайте в колата си. Не го слагайте на бюфета си, той ще продължи да излъчва“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.