Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Радостин Василев пусна запис с Петков и Василев: Службите са наши, одобрени са от посолствата, ГЕРБ не е реален враг

„Службите са наши.  Ръководствата им са съгласувани с посолствата. Ще има външни консултанти. ГЕРБ не е реален враг, а маркетингов враг“. Това са думи на Кирил Петков и Асен Василев, изречени пред заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“ (ПП) в неделя вечерта, запис от което пусна депутатът Радостин Василев на специална пресконференция в БТА.

Василев обяви, че ще публикува линк за сваляне на целия 5-часов запис от Националния съвет на ПП, проведен онлайн от 22 ч. до 3 ч. сутринта на 21 май. И пусна на брифинга кратка част от него. Обясни, че направил записа, защото заседанието било късно през нощта, а той имал ученик, който да подготвя и изслушал записа на следващия ден. „Дълбоката държава, за която говори Кирил Петков е моят таблет“, обясни депутатът.

На среднощното заседание ръководството на ПП е трябвало да вземе решение за подкрепа на правителство с ГЕРБ-СДС.

Петков обяснява на колегите си, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен му е казала, че България има шанс за Шенген, но не и за еврозона на този етап.

Асен Василев допълва, че имената на шефовете на службите са синхронизирани с посолствата.

По думите на Петков Борисов не е искал към момента да има главен прокурор, се чува от скандалния запис.

Ключовите изказвания от записа са:

– Асен Василев: Това правителство ще съществува, докато Борисов се страхува от Гешев и президента. Министрите са одобрени от посолствата

– Кирил Петков: Борисов ще се изпере през Мария Габриел

– Асен Василев: Само да кажа, че тези имена  на ръководителите на службите са синхронизирани с посолствата.

– Кирил Петков: Моралът не е единственият критерий, по който се оценяват хората. Поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко.

– По време на онлайн заседанието Петков разказва, че Борисов му е заявил, че не иска да има главен прокурор. За него това е знак, че Гешев ще бъде свален от поста. И тъй като очакват, че шефът на държавното обвинение ще отговори с обвинения и искане на имунитети, се обсъжда какво да се прави по този въпрос. Петков обяснява, че Христо Иванов е предложил създаване на специална комисия по темата по модела на европейския парламент. Идеята е тя разглежда подробно искането за сваляне на имунитета в рамките на шест месеца. Очаква се за това време Гешев да бъде свален от поста си.

– Петков разказва още, че е имал разговори с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, с която обсъждали влизането на България в Шенген и еврозоната. Според него тя му заявил, че шансът за Шенген е голям, но за въвеждане на еврото не чак толкова заради лошите финансови показатели на държавата. Тогава Петков попитал дали не може от процента на инфлация „да се махне“ ефектът на войната в Украйна, за да бъде свалена стойността му.

– Репликата за това как „нямаме нужда от Фалконе“ пък идвала от частен разговор между Петков, Денков и Радостин Василев.

– „Петков каза, че профилът на нашето правителство на малцинството няма да бъде антикорупционен, „на нас не ни трябва Фалконе, и затова не ни трябват такива като теб“. Явно профилът на правителството ще бъде прокорупционен, аз така го разбирам – питайте г-н Денков, той може да го потвърди“, заяви Радостин Василев.

„Дали това е истина, аз искам да го разбера. Кои са шефовете, одобрени от посолствата? Това е на ръба на член 1. Няма отговорен български политик, който да консултира ДАТО, ДАНС, ДАР с което и да е друго посолство, освен, ако то не е в основата на тази коалиция. Такива разговори с европейски лидери, ако са се водили, това наистина е много жалко за целия ЕС, не само за България“, заяви Радостин Василев по време на брифинга.

– „Демократична България“ измислила механизма да пази Борисов.

– „Бойко не иска да има главен прокурор“, заяви Радослав Василев по повод казаното в записа.

– Петков и Василев очакват скоро да бъде поискан имунитетът на Бойко Борисов и посочват, че Христо Иванов е предложил как да се реагира при такъв сценарий: да се състави парламентарна комисия за имунитета „по европейски стандарти“, която да работи поне шест месеца, докато бъде гласувана съдебната реформа.

– „ГЕРБ не е реален враг, а маркетингов враг“ – не мога да повярвам, че това го казва човекът, който крещеше на площадите „аз няма да ви предам“, заяви Василев, имайки предвид думите на Кирил Петков.

„Оказва се, че когато властта е много близо до теб, в някакъв момент започваш да се опияняваш. Онлайн в този разговор можеха да се включат безброй лица. Представяте ли си какво си говорят насаме? Казах им, че коалицията е грешка и те го усещат.

„Аз не мога да допусна такова предателство, защото голяма част от ПП са получили одобрение, защото ще управляват без ГЕРБ. Българите бяха по площадите, за да се борят с модела на ГЕРБ. ГЕРБ свали правителството на ПП и направи за смях Кирил Петков пред цяла България. Независимо от всички заявки за джентълменско споразумение, не може да имаме доверие на тези хора за съдебна реформа. Ти правиш правителство с ясното съзнание, че си унищожен след като направиш коалиция с ГЕРБ, значи има някакъв задкулизъм“, каза още той и обяви, че напуска парламентарната група на ПП-ДБ.

„Аз и част от колегите напуснахме ИТН, защото мафията пробиваше. Това се оказа факт. Сега ИТН са едни 11 човека, които безропотно подкрепят ГЕРБ. Една година по-късно сме пред подобна ситуация, в която е напът да се формира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Не мога да подкрепя тази коалиция и ще напусна ПП. Това е предателство“, заяви Радостин Василев.

„Оказва се, че след един много дълъг танц от месец и половина, танц, който премина в прегръдка, ПП не се интересуват от своите избиратели, а от това да консумират властта“, продължи бившият спортен министър и изрази несъгласието си, че ще правят конституционна реформа с ДПС и ГЕРБ.

„Втората опорка е, че няма бюджет и ще спрат плащанията – само за 15 минути може да се гласува удължителен бюджет“, сподели Василев.

„Трета опорка е, че има някаква дълбока държава, руски интереси, злото, които стои зад ъгъла, ги кара да изберат по-малкото зло и да направят коалиция с ГЕРБ. Измама е, че Мария Габриел ще бъде само вицепремиер – след 9 месеца тя ще е премиер. Аз получих одобрението на гражданите в Плевен заради последователната ми политика срещу ГЕРБ“, каза той.

И сподели, че няма записи, за каквито Петков говори снощи много притеснен.

Твърденията, че са правени записи в групата Радостин Василев окачестви като „пълни лъжи“.

„Никой не е правил подобни записи нито в стаята на групата, нито в централата. Това не отговаря на истината. Г-н Петков беше доста уплашен от други записи, с които аз не разполагам. Те са в сферата на жълтото. Аз не съм гласувал за Росен Желязков, защото не мога да гласувам за представител на ГЕРБ. Вероятно ще станем свидетели на коалиционно правителство след няколко дни“, заяви още Радостин Василев.

„След като изработихме законодателната програма, бях в контактната група, видяхме, че имаме съвпадение в политиките, но ГЕРБ се интересуваха само в от правителство с ПП – ДБ. Ние трябваше да търсим подкрепа за правителството на малцинството, а не за коалиционно управление, каквото се готви сега. Принудихме се да седнем на една маса с хора, които трябва да са затвора. Първото, което попитах Красен Кралев, е къде са 20-те милиона за салоните“, каза бившият спортен министър.

И посочи, че в същото време разговори са се водили и на друго място.

– Подкрепихме Кирил Петков, след като напуснахме ИТН, с две основни цели – да продължим антикорупционната комисия и второто – никога с ГЕРБ. Десетки пъти сме говорили с Кирил Петков, че никога няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ.

– Г-н Петков с министър Денков, бъдещия премиер на България, ми казаха, че профилът на нашето правителство на малцинството няма да бъде антикорупционен и затова не им трябват хора като мен. Явно профилът ще е прокорупционен. Като видях за разбирателството с ГЕРБ, щях да напусна ПП – ДБ, но нямаше да стане по тозин начин, както сега“, продължи Василев, но обясни, че е последвало едно събитие, което налага тази пресконференция.

„Поисках да съм част от контактната група с ГЕРБ, но имахме допирни точки само до там, където може да се управлява заедно. Това прерасна в разговори по сектори, които представихме пред ГЕРБ, за да търсим подкрепа за правителство на малцинството. Принудихме се да стоим на една маса с хора, които трябва да вкараме в затворите, а им представяме програми.“

„Говореше се как стъпките да бъдат оправдани пред обществото. Алтернатива имаха и ГЕРБ, но чуваха, че сме конструктивни и разговорите продължават. Отчаянието, което предизвика Слави Трифонов с действията си, сега се задълбочава. Хората не искат да ходят вече на избори, защото тотално геометражно противоположни проекти, неясно по какви начини, се събират структури, които нямат общи интереси.

Петков искаше да продължим антикорупционната политики и ми повтаряше „никога с ГЕРБ“. А сега ще имат министър-председател, зам.-министри, ще се разпределят регулаторите. Водихме срамен разговор.“

„Петков и министър Денков ми казаха преди седмица, че профилът на правителството на малцинството няма да бъде антикорупционен и от хората като теб нямаме нужда. В този момент разбрах, че нещо се случва с тези хора, но не бях готов да напускам. Случи се едно събитие, което след малко ще коментираме и ще запозная гражданите, за да знаят каква е политическата класа, нейният морал. Те не са правени със записи по спални, парапети, хотели, зали.“, разказа Василев пред медиите

„Коалиция с ГЕРБ – Кирил Петков иска да обясняваме как това не е коалиция и да лъжем гражданите. Истинското задкулисие са ПП, ДБ и ГЕРБ. Те мълчат и крият истината, а тя е много грозна, коства края на съществуването на ПП като проект, толерантността на избирателите на ДБ може би е по-голяма“, допълни Радостин Василев.

„Този танц, игран пред българското общество, избива в това правителство и в неделя, 21-ви, аз получих мейл от председателката на НС на ПП Таня Султанова, че ще се проведе Национален съвет, на който аз не съм член, и това ще бъде важно събиране, което ще се проведе онлайн и някакви хора ще бъдат на „Чаталджа“ (б.р. – на ул. „Чаталджа“ в столицата се намира офисът на ПП).

„Кирил Петков ни обясняваше, че трябва да обясняваме на обществото, че това не било коалиция с ГЕРБ. Прощавайте, но не мога да лъжа обществото. Истинското задкулисие и омерта се нарича ГЕРБ и ПП – ДБ“, каза Василев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.