Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Разгорещен дебат в Сената на САЩ за правото на мъжете на аборт

Сенатор-републиканец, който не вярва, че мъжете могат да забременеят, беше наречен "трансфобски"

Професорът от Бъркли Киара Бриджис по време на изслушване в Сената относно правото на аборт обвини американския сенатор Джош Хоули от Мисури, че е тарнсфоб, защото сенаторът каза, че мъжете не могат да забременеят.

Спорът започна по време на изслушване в съдебната комисия на Сената във вторник, когато републиканецът от Мисури попита професора какво има предвид под: „хора с капацитет за бременност“. Бриджис обясни, че докато има много жени, които могат да забременеят, и такива, които не могат, има и „транс мъже, които са способни да забременеят, както и не-бинарни хора, които могат да забременеят“.

Това накара Хоули да попита дали абортът – основният въпрос, който се обсъжда по време на изслушването – според нея всъщност е „въпрос за правата на жените“. Тя отговори, че проблемът засяга както жените, така и други групи. След това Хоули попита какво според нея всъщност е същността на правото на аборт.

„Искам да призная, че вашата линия на разпит е трансфобска. Подстрекава транс хората към насилие, като не ги разпознава“, отговори Бриджис.

Отговорът й очевидно изненада сенатора, който каза: „Уау. Искате да кажете, че подстрекавам хората към насилието, като питам дали жените са хората, които могат да забременеят?“

След кратък разговор, в който професорът по право настоя, че „да се правиш, че не знаеш“, че съществуват транссексуални хора, е опасно, тя попита сенатора: „Значи вярвате, че мъжете не могат да забременеят?“ Хоули отговори, че не вярва, че могат.

„Тогава вие отричате съществуването на транс хора. Благодаря ви“, каза Бриджис.

Въпросът за правото на аборт отново стана предмет на разгорещени дебати в САЩ, след като Върховният съд отмени забележителното решение от 1973 г. „Роу срещу Уейд“ преди месец. По този начин премахна федералната защита на абортите и наложи отговорността за легализирането, забраната или ограничаването на процедурата обратно на всеки един щат.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.