19.2 C
София
петък, 12 август, 2022

Разкриха схема за фиктивни бракове с българки с цел легален престой в ЕС

- Реклама -spot_imgspot_img

Престъпна схема за сключване на фиктивни бракове между български и чужди граждани с цел легален престой в ЕС е разкрита при акция на ДАНС и полицията в Плевен, съобщи МВР. Граждани на страни извън ЕС – Турция и Близкия изток, са получавали законен статут, ставайки членове на семейство на граждани на ЕС.

Досъдебното производство е образувано през 2020 г. Разследващите са разкрили престъпна схема за легализиране на престоя на чужди граждани на територията на България и Германия. Установено е, че са предлагани  финансови средства в размер на 3 до 5 хиляди евро на десетки млади жени и момичета от семейства в плевенския регион с нисък социален статус и образователен ценз, за сключване на граждански брак с мъже от трети страни. Семействата на жертвите обаче не получавали обещаваните пари, тъй като сумите прибирали посредниците.

Бъдещите съпруги били държани в апартаменти и квартири в Германия преди да сключат брак в Берлин, а сумата за брак, обещавана на жертвата, е била между 10 и 15 хиляди евро. Младите жени, сред които и бременни, престоявали месеци в Германия до оформянето на необходимите документи, някои от тях раждали децата си там. Така, припознавайки ги, бащите от рискови държави си осигурявали пребиваване като родител на родено в ЕС дете. В хода на досъдебното производство са установени над три случая с бременни жени и с 40 на млади жени, сключили граждански брак в Германия. Жертвите са на възраст между 18 и 25 години.

Петима заподозряни – двама турски и трима български граждани, са с повдигнати обвинения. Спрямо четирима е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и спрямо една жена е наложена мярка „домашен арест“. Един от задържаните – български гражданин, се е признал за виновен и спрямо него е постановена осъдителна присъда. По отношение на другите разследването продължава в рамките на образуваното досъдебно производство по чл. 159 „а“, ал.1 от НК  /набиране на жени с цел да бъдат държани в принуда и подчинение срещу обещание за облага/, като предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Според данни от разследването, от престъпната схема е било възможно да се възползват чужди граждани със забрана за пребиваване в страни от ЕС, както и такива, които са нежелани в страните на пребиваване. Възползвалите се от изградения механизъм за сключване на бракове придобивали освен право на пребиваване в страните от ЕС, но и родителски права спрямо български граждани, родени след брака, а също и възможност да придобият българско гражданство след периода, определен в Закона на българското гражданство.

- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here