Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Разобличителят на „Боинг“ преди смъртта си: Ако нещо се случи с мен, няма да е самоубийство

Свидетелят, който разобличи „Боинг“, е казал на своя близка семейна приятелка да не вярва, ако бъде обявено, че се е самоубил. Думите му се сбъднаха. Съдебният лекар на окръг Чарлстън в Южна Каролина обяви, че 62-годишният Джон Барнет се е просрелял сам. Тялото му беше открито с огнестрелна рана в колата му на паркинг пред хотел точно в деня, когато трябваше да даде показания по делото срещу бившия си работодател „Боинг“.

Преди това Барнет разкри производствените проблеми на Boeing 787 Dreamliner, застрашаващи безопасността на самолетите. Той е работил за компанията в продължение на 32 години, преди да я напусне през 2017 г.

„Той беше в много добро настроение и наистина очакваше с нетърпение да остави тази фаза от живота си зад гърба си и да продължи напред. Не видяхме никакви индикации, че ще отнеме живота си. Никой не може да повярва“, заявиха адвокатите му.

ABC публикуваха интервю със семейна приятелка на Барнет – Дженифър. Тя разказа, че го е попитала дали е загрижен за безопасността си. „Той каза: „Не, не се страхувам, но ако нещо се случи с мен, това не е самоубийство“, спомня си Дженифър.

„Знам, че не се е самоубил. Няма начин. Обичаше живота твърде много. Обичаше семейството си твърде много. Той обичаше братята си твърде много, за да ги подложи на това, през което преминават в момента“, добави тя.

Адвокатите му заявиха, че все още са готови да продължат делото през юни.

Банет, който дълги години е работил като мениджър по сигурността в „Боинг“, обвини публично компанията, че заобикаля правилата, за да извади бързо своите самолети 787 Dreamliner от производство в завода в Северен Чарлстън, компрометирайки безопасността им.

Според Барнет аварийните кислородни системи на 787 Dreamliner са имали процент на неуспех от 25%, което означава, че една четвърт от 787 Dreamliner са изложени на риск от бърза загуба на кислород и задушаване на пътниците, ако кабините внезапно бъдат декомпресирани. Федерално разследване потвърди някои от твърденията на Барнет.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Мениджър по качеството е различно от мениджър по сигурността.

    Мениджър по сигурността е различно от мениджър по безопасността.

    Сигурността е елемент от безопасността.

    SOLAS Chapter XI-2 – Special measures to enhance maritime security.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.