Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Разследват Байдън за изтекли класифицирани документи

Министерството на правосъдието на САЩ разследва изтекли класифицирани документи, незаконно съхранявани в мозъчен тръст във Вашингтон, тясно свързан с президента Джо Байдън. Миналия август ФБР нахлу в дома на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида, твърдейки, че той неправилно съхранява класифицирани правителствени документи там.

Откритието е направено в началото на ноември в Центъра за дипломация и глобална ангажираност „Пен Байдън“, организация, свързана с Университета на Пенсилвания, съобщи CBS News.

Разследването касае 10 документа, за които се твърди, че са съхранявани заедно с некласифицирани материали, датиращи от администрацията на Барак Обама и от времето на Байдън като вицепрезидент, твърди CBS.

Адвокатите на Байдън са открили документите и са информирали Националния архив, като агенцията ги е взела във владение на следващата сутрин, съобщиха източници пред новинарската медия. Американският прокурор за Северния окръг на Илинойс Джон Лауш е назначен да проведе предварително разследване по въпроса.

Източници заявиха, че Байдън не е знаел за съдържанието на документите, намерени в центъра „Пен Байдън“.

Мозъчният тръст на Байдън стартира през 2018 г. и в него участваха много бивши членове на администрацията на Обама, някои от които по-късно преминаха към екипа на действащия президент. Байдън използва помещенията на центъра от средата на 2017 г. до пролетта на 2019 г.

Миналото лято се стигна до противопоставяне между федералното правителство и бившия президент Тръмп, когато ФБР изпълни заповед за обиск в частната му резиденция Мар-а-Лаго. Тръмп се противопостави на исканията на Националния архив да върне документи, за които се твърди, че е съхранявал неправилно. Съобщава се, че ФБР е открило около 300 класифицирани файла в дома на Тръмп.

Коментирайки конфронтацията по това време, Байдън нарече поведението на Тръмп „напълно безотговорно“. Някои републикански политици твърдят, че двата случая са сходни.

„Каква е разликата в това, което направи президентът Тръмп, в сравнение с това, което сега знаем, че президентът Байдън е направил?“ попита Джеймс Комър, бъдещият председател на Комисията за надзор на Камарата на представителите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.