Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Разследват множество случаи на рак сред военни в американска ядрена ракетна база

Американските военни разследват девет случая на рак на кръвта сред офицери, работили във военновъздушната база Малмстрьом, голяма площадка за ядрени ракети в щата Монтана, съобщи АП. Информацията беше потвърдена от служители на Пентагона.

Всички засегнати офицери са служили в силозите на базата, където са разположени около 150 междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави Minuteman III, преди 25 години. Диагнозата във всички случаи е неходжкинов лимфом, като един от офицерите е починал от заболяването.

„Има индикации за възможна връзка между този рак и службата за ракетни бойни екипажи в Малмстрьом“, каза той. Това заяви подполковник Даниел Себек на презентация, представена на военен брифинг по-рано през януари и цитирана от информационната агенция.

„Ракетите винаги крият риск от известни опасности като излагане на химикали, азбест, полихлорирани бифенили, олово и други опасни материали в работната среда“, каза той.

Непропорционалният брой служители, които са развили рак, по-специално лимфом, е особено притеснителен, добави Себек. Въпросът е важен за космическите сили, защото около 455 бивши служители на базата сега служат в космическите сили, включително четирима души, диагностицирани с лимфом.

Потърсен от АП за коментар, Себек отказа да даде повече подробности за разследването. Междувременно говорителката на ВВС Ан Стефанек потвърди, че „висшите ръководители са наясно с опасенията, повдигнати относно възможната връзка на рака, свързана със служители на базата“.

„Информацията в този брифинг е споделена с отдела на главния хирург на ВВС и нашите медицински специалисти работят, за да съберат данни и да разберат повече“, добави тя.

Като се има предвид, че само около 400 офицери работят със силозирани ракети в базата, процентът на неходжкинов лимфом сред тях изглежда е много над това, което е регистрирано в общото население. Според Американското дружество за борба с рака, болестта засяга само около 19 души на всеки 100 000 в САЩ годишно.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.