Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Разследват множество случаи на рак сред военни в американска ядрена ракетна база

Американските военни разследват девет случая на рак на кръвта сред офицери, работили във военновъздушната база Малмстрьом, голяма площадка за ядрени ракети в щата Монтана, съобщи АП. Информацията беше потвърдена от служители на Пентагона.

Всички засегнати офицери са служили в силозите на базата, където са разположени около 150 междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави Minuteman III, преди 25 години. Диагнозата във всички случаи е неходжкинов лимфом, като един от офицерите е починал от заболяването.

„Има индикации за възможна връзка между този рак и службата за ракетни бойни екипажи в Малмстрьом“, каза той. Това заяви подполковник Даниел Себек на презентация, представена на военен брифинг по-рано през януари и цитирана от информационната агенция.

„Ракетите винаги крият риск от известни опасности като излагане на химикали, азбест, полихлорирани бифенили, олово и други опасни материали в работната среда“, каза той.

Непропорционалният брой служители, които са развили рак, по-специално лимфом, е особено притеснителен, добави Себек. Въпросът е важен за космическите сили, защото около 455 бивши служители на базата сега служат в космическите сили, включително четирима души, диагностицирани с лимфом.

Потърсен от АП за коментар, Себек отказа да даде повече подробности за разследването. Междувременно говорителката на ВВС Ан Стефанек потвърди, че „висшите ръководители са наясно с опасенията, повдигнати относно възможната връзка на рака, свързана със служители на базата“.

„Информацията в този брифинг е споделена с отдела на главния хирург на ВВС и нашите медицински специалисти работят, за да съберат данни и да разберат повече“, добави тя.

Като се има предвид, че само около 400 офицери работят със силозирани ракети в базата, процентът на неходжкинов лимфом сред тях изглежда е много над това, което е регистрирано в общото население. Според Американското дружество за борба с рака, болестта засяга само около 19 души на всеки 100 000 в САЩ годишно.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.