Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Разследват причината за спад на налягането в руски газопровод за ЕС

Налягането в газопровода „Северен поток 2“, който имаше за цел да изпомпва газ от Русия до Германия, спадна от 300 на 7 бара за една нощ, заяви говорител на оператора на газопровода, цитиран от Ройтерс. Съобщава се, че компанията не знае причината за спада.

„Извънредна ситуация на линия А на газопровода „Северен поток 2″. Тази вечер контролерът на Северен поток 2 на сушата регистрира рязък спад на налягането в линия А“, заяви говорител на „Северен поток“ 2, добавяйки, че „бреговите служби на Германия, Дания, Швеция, Финландия и Русия бяха незабавно уведомени“.

Според изявлението е в ход разследване. Швейцарският оператор също отбеляза, че течът, ако това е причината, не би могъл да бъде в Любмин, Северна Германия. „Ако беше в Любмин, щяхте да го чуете“, заяви говорителят на компанията пред Ройтерс.

Руският газопровод имаше за цел да удвои доставките на газ за Германия и въпреки опозицията на САЩ и някои държави от ЕС, германското правителство твърдо защити проекта. През септември 2021 г. руският енергиен гигант „Газпром“ обяви, че изграждането на газопровода, който започна през 2018 г., е напълно завършено.

Въпреки това, през февруари Берлин прекрати старта на „Северен поток 2“ за неопределено време. „Северен поток 2“ беше изпълнен с газ, но никога не влезе в експлоатация заради отказа на Берлин да даде сертификат за експлоатация.

Германски политици призоваваха Бундестага да промени позицията си и да използва тръбопровода, който има годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра, за да помогне на Германия да се справи с недостига на енергия.

Миналия месец вицепрезидентът на Бундестага Волфганг Кубицки призова да се активира тръбопроводът „възможно най-скоро“, за да се запълнят европейските газохранилища преди зимата. Той посочи, че газът през „Северен поток 2“ „не е по-неморален от този, идващ през „Северен поток“, казвайки: „Това е просто различна тръба. Няма основателна причина да не отваряме „Северен поток 2“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.