Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Разследват висш прокурор за подкуп след сигнал от кмета на Варна

49 000 евро и 20 000 лв. са открити в служебната каса в кабинета на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров при акцията на Софийска градска прокуратура (СГП), съобщиха от държавното обвинение.

До момента не е изяснен произходът на средствата, както и защо Чавдаров не ги е посочил в годишната си декларация пред Инспектората на Висшия съдебен съвет.

До акцията срещу Чавдаров се е стигнало, след като в Софийската градска прокуратура са получени материали от КПКОНПИ, в които е приложен сигнал от кмета на Варна Иван Портних за поискан и получен подкуп в особено големи размери от административния ръководител на Апелативна прокуратура – Варна – Владимир Чавдаров. Според непотвърдена информация поисканият подкуп е бил 20 000 евро.

След получаването на сигнала е образувано досъдебно производство, в рамките на което след получено разрешение от съдия от Софийски градски съд днес на територията на град Варна са извършени действия по претърсване и изземвания от жилището и служебния кабинет на Чавдаров, съобщи СГП.

В хода на следствените действия в жилището на апелативния прокурор са открити 271 боеприпаси (бойни патрони с различен кабилър), съхранявани без надлежно разрешително. В служебната каса на магистрата в Апелативната прокуратура пък е намерена и иззета голяма сума пари – 49 000 евро и 20 000 лв.

Събраните материали се докладват на наблюдаващия прокурор в Софийската градска прокуратура, който ще извърши преценка дали са налице предпоставките за привличане на обвиняем.

Владимир Чавдаров е апелативен прокурор на Варна от 2018 г. Преди това оглавяваше окръжната прокуратура, а от 2005 до 2010 г. беше военно-окръжен прокурор. Работил е като военен следовател и адвокат. Миналата година беше избран за член на ВСС. Той беше един от прокурорите, поддържащи Иван Гешев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.