Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Редки издания на Пушкин са откраднати от библиотеките в цяла Европа

Десетки уникални руски книги на обща стойност над 2,6 милиона долара, включително произведения на поета Александър Пушкин, са били откраднати от библиотеки в цяла Европа от началото на конфликта в Украйна през 2022 г.

Една от първите кражби е станала през април 2022 г. в библиотеката на университета в Тарту в Естония. Двама мъже, представящи се за украински изследователи, са взели няколко тома от 19-ти век, съдържащи произведенията на Пушкин (1799-1837) и Николай Гогол (1809-1852), съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Четири месеца по-късно рутинна годишна инвентаризация в библиотеката е установила, че осем книги, с които същите мъже са се консултирали, са изчезнали. Те са заменени с копия с такова високо качество, че само експертите могат да открият разликата.

Подобни инциденти с редки руски книги на стойност десетки до стотици хиляди долари са докладвани в големи библиотеки в цяла Европа, включително Националната библиотека на Латвия, Държавната библиотека на Берлин, Националната библиотека на Финландия и Националната библиотека на Франция. Библиотеката на Варшавския университет е най-тежко засегната, като 78 книги са в неизвестност, според Европол.

В повечето случаи те са заменени с висококачествени факсимилета, които имитират дори изхабяването на хартията, свързано с възрастта на оригиналите, което предполага сложна операция.

Библиотеките са лесна мишена, тъй като често са недофинансирани и им липсва сигурност, коментира Пиер-Ив Гилемет, дилър в Лондон, специализиран в редки руски книги.

„Лесно е да получиш книгите, лесно е да знаеш кои книги трябва да получиш и е лесно да знаеш стойността“, обясни той.

Западните санкции забраняват на търговците от ЕС да продават редки книги на руснаци, което води до операции в сянка, които са трудни за проследяване. Откраднатите руски книги обаче едва ли ще се появят на официални западни търгове, според Гилемет.

Специално френско полицейско звено, борещо се с кражбите на културни ценности, наблюдава разследването във Франция и координира полицейските действия в цяла Европа, а девет души са задържани във връзка с кражбите, според Европол. Според „Ню Йорк Таймс“ френските власти подозират опит на Русия да репатрира културните си ценности.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.