Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Референдум против добива на злато от канадската Velocity Minerals ще се проведе в община Божурище

Кметът на община Божурище Георги Димов, на чиято територия се намира „Златуша“, обяви, че ще свика референдум против добива на подземни богатства в находището. Миналия месец  канадската компания за добив на злато Velocity Minerals обяви, че ще започне да проучва медно-златното находище „Златуша“, след като през януари подписа споразумение за придобиването на 75% от него с българското дружество „Зеленрок“. „Зеленрок“ е собственост на австралийската Raiden Resources. Според прессъобщението канадската компания иска да извърши сондажи с обща дълбочина от 3000 метра в „Златуша“.

Местните жители се организираха във Фейсбук групата „Не на златодобива в община Божуруще“ и излязоха на протест, а кметът обяви, че свиква референдум.

„Общинският съвет и общинската администрация не спират да работят в посока против проучвателните дейности и добива на злато и други подземни богатства на територията на община Божурище и в частност Златуша. В тази връзка, искам да Ви информирам, че предвиждаме като най-удачна дата за провеждането на референдума той да бъде на 09.06.2024 г. Както се очаква, на тази дата ще се проведат и изборите за Европейски парламент и по този начин ще съчетаем двата избора“. Това написа кметът на Божурище Георги Димов в профила си във Фейсбук.

Проектът „Златуша“ обхваща 194 кв. км

Проектът „Златуша“ не се ограничава само до село Златуша. Той се простира от общините Сливница и Драгоман на запад до Банкя и София-град на изток. В посока север – юг проектът обхваща земи между населените места в общините Божурище, Брезник и Перник. Общата сондажна площ, предвидена за проучвания, е с размер 194,3 квадратни километра. Това става ясно от обявлението за откриване на производство за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на метали в „Златуша“, публикувано от министерството на енергетиката на 26 август 2014 г.

Референдум против добива на злато от канадската Velocity Minerals ще се проведе в община БожурищеСъщата година се обявява покана за фирма, която да прави пробовземане. През 2018 г. министерството на енергетиката дава зелена светлина за пробите. Министерството на околната среда и водите също одобрява процеса, без да иска ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда).

През 2024 г. е одобрена „санитарна сеч“, която да премахне дърветата от местата, където се предвиждат сондажи. След това Изпълнителната агенция по горите издава разрешение за изсичане на гора с обем 918 куб.м.

Референдум против добива на злато от канадската Velocity Minerals ще се проведе в община Божурище
Снимка: Калоян Божилов

До момента е извършена една сеч, като остават още шест. След приключването на сечта извършването на ОВОС се обезсмисля, тъй като районът и биоразнообразието в него ще бъдат унищожени.

Референдум против добива на злато от канадската Velocity Minerals ще се проведе в община Божурище
Снимка: Калоян Божилов

Жителите на Божурище организираха протест на 18 март, тъй като се страхуват, че проектът ще има трайни екологични рискове и здравни последици за хората в региона. Сред основните проблеми, които посочиха протестиращите, са:

Екологични и здравни рискове

Използването на токсични химикали при процеса на златодобив може да замърси водните източници в района. Това неминуемо ще доведе до замърсяване на питейната вода и увеличени нива на тежките метали в нея.

Въздушно замърсяване

Работата на мината води до замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Те са преки причинители на здравни проблеми като дихателни заболявания, астма и други респираторни болести сред хората, живеещи в близост.

Шумово замърсяване

По време на златодобивните дейности се извършват взривове, които оттекват на километри и ще обезпокояват не само местното население, но и всички обитатели на дивата природа.

Растителен и животински свят

Изпълнителната агенция по горите е издала разрешение за изсичане на голям масив от гората около Златуша, с което се унищожават дълготрайно местната флора и фауна. Тези гори са дом на голямо богатство растителни и животински видове, включително важни представители като диво прасе, сърна, вълк, лисица, мечка. Около Златуша се намират природни резервати и непокътнати места. Село Златуша е разположено в близост до красиви планински масиви, които предлагат възможност за разходки, катерене и пикници, туристически маршрути. В околността на селото има реки и потоци с богата водна екосистема.

Проектът за златодобив застрашава и интересите на местния бизнес, предупреждават протестиращите. Потенциалната мина се предвижда да бъде в непосредствена близост до жили на минерална вода, която е свързана с район „Банкя“, където има и завод за бутилиране на минерална вода.

На 30 март (събота) от 10:00 часа в село Златуша започва „Поход срещу сондажите“. От групата „Не на златодобива в община Божурище“, която го организира, обясниха, че искат да покажат красивата природа и прекрасна борова гора, която чуждата компания възнамерява да унищожи.

Източник:Сп. "Осем"
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

  1. На всички до сега политици и министри – конфискация на цялото имущество , в Белене а затворниците от там ще бъдат техни надзиратели !Каквото си произведат – това ще ядат – ако не работят сами ще са си виновни че ще умрат от глад . Нека да видят как живеем ние !

    • Явно добре живеем щом обществото е отъпяло в такъв мащаб!

  2. Докато за всичко мислите на парче всеки ще ни язди !!!
    Тъпаци!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.