Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Рекорд на престъпността в Германия: 41% от извършителите са чужденци

През 2023 г., докато министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер насърчаваше масовата миграция, насилствената престъпност скочи до исторически връх. Чужденците, въпреки че са 15% от населението на Германия, съставляват над 41% от извършителите на престъпления, докато 75% от жертвите са германци.

Годишният статистически доклад за престъпността на Федералната служба на криминалната полиция на Германия предизвика остри реакции в цялата страна, след като разкри, че насилствената престъпност се е покачила до най-високото си ниво от 2009 г. насам и броят на чуждестранните заподозрени за насилствени престъпления се е увеличил с 14,4% в сравнение с 2022 г., съобщи jungefreiheit.de.

Тенденцията, която се наблюдава през изминалите години, е процентът на чужденците, извършили престъпления,  да се увеличава: 41,1%, спрямо 37,4% през 2022 г. и 33,8% през предходната година.

В отговор на тревожните цифри опозиционните партии отправиха остри критики към политиките за масова миграция. Заместник-говорителят за вътрешната политика на „Алтернатива за Германия“ (AfD) Мартин Хес поиска „радикален обрат“ в политиката за миграцията.

Колегата му от ХДС/ХСС, Александър Тром, заяви пред Deutschlandfunk, че има нужда от „корекция на настоящата политика за миграцията“. Предложените от него мерки включват засилен контрол, по-малко социални помощи за търсещите убежище, ограничаване на правата на пребиваване и повече ресурси за Федералната служба на криминалната полиция.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц беше критикуван по-рано тази година, че легитимира дискурса на „крайнодесните“ чрез представяне на по-строга имиграционна политика от тази, която неговата партия възприе при бившия канцлер Ангела Меркел.

„Германия е била страна на имигранти от десетилетия“, каза Мерц пред Ройтерс. Той обаче призна, че страната е изправена пред предизвикателство с лошо интегрирани имигрантски групи.

Случаите на насилие – тези, довели до сериозни наранявания, грабежи и различни сексуални престъпления – са се увеличили с 8,6% на годишна база, като властите са регистрирали общо 214 000 случая през 2023 г. Броят на случаите, включващи тежки телесни повреди, се е увеличил до 154 000 или  6,8% повече от миналата година.

Случаите на изнасилвания и други сексуални престъпления са се увеличили с 2,4%, като чужденците съставляват около една трета от всички заподозрени, което представлява пропорционално увеличение на годишна база от 4,2%.

Грабежите също са нараснали със 17%. Близо половината от заподозрените не са имали германски паспорт.

Що се отнася до всички престъпления, количеството и съотношението на чуждестранните заподозрени е нараснало рязко. Подобно на насилствените престъпления, броят на заподозрените, които не са германци, се е увеличил със 17,8% до 923 000 в сравнение с 2022 г.

Рязка възходяща тенденция се наблюдава и при ненасилствените кражби. Домовите кражби са скочили с 18,9%; кражби на автомобил – 17,5%; кражби от магазини – 23,6%; и джебчийство – 11%. От 424 000 идентифицирани заподозрени за кражби, 187 000, или 44%, са притежатели на негермански паспорти, което представлява увеличение от 22,8% в сравнение с предходната година.

„Виждаме нарастване на насилствените престъпления, повече младежки престъпления и повече чуждестранни престъпления“, призна вътрешният министър Нанси Фейзър.

Правилото тук е нулева толерантност. Конкретно това означава бързо производство и осезаеми санкции. Чуждестранните извършители трябва да напуснат Германия много по-бързо. Строгите правила за депортиране, които създадохме, сега трябва да се прилагат, каза Фейзър.

Още по темата: Бившият шеф на „Фронтекс“: Казаха ми да пускам мигрантите, защото идват с любов, а Европа е застаряващ континент 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.