Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Рекорден скок от 68 % на нелегалните мигранти в Европа: Фронтекс

Нелегалната миграция в Европа отбеляза най-високото си ниво, регистрирано след мигрантската криза на континента през 2015-2016 г. Освен с рекордния скок на нелегалните мигранти, страните членки на ЕС също трябва да се справят с огромния приток на бежанци от Украйна след началото на войната.

През първите 11 месеца на 2022 г. са регистрирни 308 000 незаконни влизания през външните граници на страните от Европейския съюз, което е с 68% повече от същия период на 2021 г., според доклад от декември на Frontex, граничната агенция на ЕС.

Рязкият скок на нелегалната миграция получи малко обществено внимание тази година, защото европейците бяха фокусирани върху кризата в Украйна, коментира Breitbart News. Статистиката на Фронтекс не включва милионите украински бежанци, които потърсиха убежище в страните от ЕС.

Близо 7,9 милиона украински бежанци са регистрирани в цяла Европа към миналата седмица, сочат данни на ООН. Най-висок процент от украински бежанци в ЕС е регистриран в Полша, Германия и Чехия. Русия е приела най-голям брой украински бежанци – 2,85 милиона, съобщи Statista по-рано този месец.

Докато бежанците не се регистрират като „нелегални влизания“, много от чужденците, които идват нелегално в Западна Европа, са икономически мигранти. Например, най-голям дял от мигрантите, пресичащи Ламанша, за да търсят убежище във Великобритания, са от Албания, която не е във война.

Маршрутите през Западните Балкани и Централното Средиземноморие са с най-голям трафик на мигранти през 2022 г., сочат данните на Фронтекс. Само през ноември е имало 27 000 незаконни преминавания на границите в държави от ЕС. Агенцията заяви, че изпраща повече от 2100 служители, за да помогне на страните да се справят с „тежкия миграционен натиск и други предизвикателства по границите си“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.