Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Републиканци внесоха резолюция в Конгреса на САЩ за спиране на помощта за Украйна

Републиканците в Конгреса внесоха резолюция за спиране на американската помощ за Украйна, посочвайки огромните разходи за данъкоплатците, риска от ескалация с Москва и щетите върху собствения арсенал на Америка след около 30 милиарда долара в трансфери на оръжия.

Водени от представителя на Флорида Мат Гец, 11 републиканци представиха резолюция, в която се посочва, че Вашингтон „трябва да прекрати своята военна и финансова помощ за Украйна“, като същевременно призовава „всички воюващи страни да постигнат мирно споразумение“.

„Президентът Джо Байдън сигурно е забравил прогнозата си от март 2022 г., предполагайки, че въоръжаването на Украйна с военна техника ще ескалира конфликта до „Трета световна война“, се казва в изявлението. „Трябва да спрем цялата чуждестранна помощ за войната в Украйна и да изискаме всички воюващи в този конфликт незабавно да постигнат мирно споразумение.“

Твърдейки, че Съединените щати са в период на „управлявленчески упадък“, Гец коментира, че проблемите само ще се влошат, ако правителството продължи да „излива долари на данъкоплатците“ в чужд конфликт.

Резолюцията включва списък, очертаващ американската военна щедрост за украинските сили от миналата година, като се посочва, че „боеприпасите, дарени на Украйна, сериозно са изчерпали американските запаси, отслабвайки готовността на Съединените щати в случай на конфликт“. По-нататък се цитира доклада на Центъра за стратегически и международни изследвания, който установи, че при сегашния темп на производство ще са необходими повече от 12 години, за да се попълнят американските запаси от ракети Javelin.

Законодателите твърдят, че военната подкрепа за Киев „неволно допринася за цивилни жертви“ от всички страни, повтаряйки предишни коментари на Гец, който каза, че оръжията само ще „удължат убийството“.

Дълго време вокален критик на американската помощ за Украйна, към резолюцията на Гец се присъединиха 10 републиканци, сред които представителите Томас Маси, Марджъри Тейлър Грийн, Лорън Бобърт, Анди Бигс, Пол Госар, Анна Паулина Луна, Мери Милър, Бари Мур , Ралф Норман и Мат Розендейл.

През декември лидерът на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл обяви, че „осигуряването на помощ на украинците да победят руснаците е приоритет номер едно за Съединените щати в момента“, твърдейки, че това мнение се споделя широко сред Републиканската партия.

Още по темата: Републиканците в САЩ поискаха отчет на парите, отпуснати за помощ на Украйна

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.