Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Републиканците в САЩ поискаха отчет на парите, отпуснати за помощ на Украйна

Група републиканци в Конгреса внесоха резолюция, с която призовават за одит на средствата на правителството на САЩ, отпуснати за помощ за Украйна.

Инициативата, ръководена от представителката Марджъри Тейлър Грийн и подкрепена от десет нейни колеги законодатели, обхваща цялата военна, гражданска и финансова подкрепа, предоставена на Киев от президента Джо Байдън.

„Американският народ, данъкоплатците на тази страна, заслужават да знаят къде отиват парите им и как се харчат“, коментира Грийн пред репортери, като добави, че правителството трябва да бъде държано отговорно, когато харчи пари в чужбина. Според нея всеки американски долар на данъкоплатеца, изпратен в Украйна, трябва да бъде провеярван“.

САЩ снабдяват Украйна с тежко въоръжение, като противотанкови оръжия, системи за противоракетна отбрана и дронове. Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителни 37,7 милиарда долара помощ  за Киев във вторник, с което общо средствата, отпуснати на Украйна за по-малко от година, ще стигнат 104 милиарда долара, според Defense News.

Грийн и нейните колеги твърдят, че схемата за финансиране не е достатъчно прозрачна и че у дома има по-неотложни въпроси. „Нашият граничен патрул поиска 15,46 милиарда долара за осигуряване на границата на САЩ. Граничната стена на президента Тръмп щеше да струва само 22 милиарда долара“, каза конгресменът. Тя добави, че Конгресът ще изпрати „много лошо послание към американския народ“, ако одитът бъде отказан.

Грийн публикува и видео в Туитър на двама мъже във военна униформа, които вървят с патерици, като пише: „Сърцераздирателно е да видиш тези украински войници с увреждания тук в залите на Конгреса да бъдат използвани като пионки, за да окажат натиск върху нашия Конгрес да даде трудно спечелените долари на американците на (украинския президент Владимир) Зеленски“.

Някои републиканци призоваваха за по-голям надзор по време на междинните избори, които завършиха с това, че партията спечели с крехко мнозинство в Камарата на представителите, но не успя да си върне Сената от демократите. Кевин Маккарти, най-високопоставеният републиканец в Камарата, заяви миналия месец, че Киев вече няма да получава „празни чекове“, ако партията си осигури контрол над камарата.

Бившият председател на Камарата на представителите, демократа Нанси Пелоси, заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят Киев. „Никога не сме давали празен чек на Украйна“, каза тя по време на посещение в Хърватия миналия месец.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.