Разследвания и новини без цензура

събота, 4 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Роджър Уотърс обявен за „персона нон грата“ заради критика към Украйна

Съоснователят на Pink Floyd Роджър Уотърс отрече медийни съобщения, че е отменил два концерта в Краков, Полша. Той обвини местните власти, че го цензурират заради критиките му към западното участие в конфликта в Украйна.

В публикация във Facebook Уотърс се обърна към британския вестник „Гардиън“ и полския вестник „Газета Краковска“.

„Вашите вестници грешат в твърденията си, че аз или моят мениджмънт сме отменили предстоящите ми концерти в Краков, ние не сме“, каза той.

Той съобщи, че съветник в град Краков, Лукаш Вантух, е внесъл предложение за обявяване на Уотърс за „персона нон грата“. Според музиканта това е „заради публичните ми усилия да насърча всички, участващи в катастрофалната война в Украйна, специално правителствата на САЩ и Русия,  да работят за постигане на договорен мир.“

Уотърс твърди, че Вантух е призовал хората да бойкотират шоуто му, отбелязвайки, че тази постъпка „не е много демократична“.

Съоснователят на Pink Floyd заяви, че ако тези усилия доведат до отмяна на концертите, това ще бъде „тъжна загуба“ за самия него, но и за хората от Краков, които искаха да видят шоуто. „Неговата драконовска цензура на моята работа ще лиши хората от възможност да решат сами“, каза музикантът.

Публикацията във Facebook дойде в отговор на статии, които се появиха в няколко полски медии, а по-късно и в „Гардиън“.

В статиите се цитира представителят на залата, където трябва да се проведе концерта, Лукаш Питко, който казва: „Мениджърът на Роджър Уотърс реши да оттегли концерта без да дава никаква причина“.

Двата концерта са насрочени за април 2023 г. в Tauron Arena на Краков, въпреки че не са изброени на уебсайта за турнето „This Is Not a Drill“ (Това не е учение – б.а.)

Вокалистът на Пинк Флойд многократно обвинява САЩ и Запада, че подхранват конфликта, като снабдяват Украйна с оръжия.

Уотърс написа отворено писмо до първата дама на Украйна Елена Зеленская по-рано този месец, обвинявайки екстремистките националисти в Украйна, че въвличат страната в конфликта.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.