Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Рок звездата премиер“ на Финландия загуби изборите

Сегашният премиер Санна Марин загуби парламентарните избори във Финландия, като партията й се класира трета. 37-годишната финландка често беше приветствана като най-популярния премиер на нацията през последното десетилетие и беше оприличена на „рок звезда“ заради склонността си към бляскави фотосесии и изяви на корици на списания с фенове, които се стичат да си правят селфита с нея.

Марин си спечели и прякора „премиер на партита“, тъй като името й често влизаше в заглавията във връзка с партита и скандали.  Въпреки това нейният много хвален отговор по време на пандемията с продължителен локдаун и масивна програма за облекчения разду балона на националния дълг на Финландия. Социалдемократите загубиха, въпреки че избирателната активност беше по-висока от предишните избори. Марин пое инициативата за присъединяване на Финландия към НАТО заради войната в Украйна, след като Хелзинки поддържаше неутралитет в продължение на много години. Финалндия ще бъде официално приета за член на алианса във вторник.

Финландия е в процес на смяна на властта, след като либерално-консервативната Национална коалиционна партия се очерта като победител на силно оспорваните парламентарни избори в неделя.

Националната коалиция на Петери Орпо изпревари както националистите, така и управляващите социалдемократи на действащия премиер Санна Марин с близка преднина, като разликата между трите партии е по-малко от един процент – съответно 20,8%, 20,1% и 19,9%.

„Знаете ли какво? Това беше победа“, каза Орпо пред ликуващите си привърженици, цитиран от финландските медии. Той също така заяви, че резултатите от изборите са знак, че финландският народ „иска промени“ и обеща да бъде отворен за преговори с всички страни.

"Рок звездата премиер" на Финландия изгуби изборите

Петери Орпо, лидер на десния център във Финландия, след обявяването на победата му на парламентарните избори. Снимка: Алесандро Рампацо

Въпреки това, тъй като по-малките партии на политическия хоризонт във Финландия – Партията на центъра, Левият алианс и Зелените, които служеха като помощници на социалдемократите по време на мандата им на власт – всички претърпяха големи загуби, Орпо е изправен пред перспективата да сформира блок с един от неговите основни противници.

Орпо се кандидатира с обещание да наложи нова икономическа политика, да реши проблемите на Финландия, свързани с увеличаването на националния дълг, и да ускори икономическия растеж.

Алтернатива на Орпо е Партията на финландците, която е силно анти-ЕС, която си поставя за цел да изведе Финландия от блока, скептично настроена е към мерките срещу изменението на климата и яростно се противопоставя на увеличаването на имиграцията. Въпреки това след изборната победа Орпо посочи, че е готов да приеме Партията на финландците като съюзници, като отхвърли етикета „крайнодесни“, често използван от журналистите, и заяви, че „не вижда“ такива партии във Финландия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.