Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Росатом“ ще строи втора атомна електроцентрала на брега на Черно море в Турция

Турските власти взеха политическо решение, че втората атомна електроцентрала в Турция също ще бъде построена от „Росатом“, заяви директорът на руската енергийна компания Алексей Лихачов.

„Президентът Ердоган публично обяви, че е взето политическо решение за прехвърляне на друга платформа към нас. Сега сме в процес на изучаване на детайлите. Най-вероятно това ще бъде обект, наречен „Синоп“ – не на Средиземно море, а на Черно море“, заяви Алексей Лихачов, цитиран от  ТАСС.

Ден по-рано, на 26 февруари, руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.

„По време на телефонния разговор Владимир Путин сърдечно поздрави президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган за 70-ия му рожден ден, като отбеляза високия му авторитет в страната и в чужбина, дългогодишната му държавна дейност в полза на турския народ и по-специално засилената позиция на Турция на международната арена. Подчертан бе и значителният личен принос на Реджеп Тайип Ердоган за развитието на приятелските руско-турски отношения. Беше потвърден взаимният ангажимент за по-нататъшното им всеобхватно укрепване“, заявиха от Кремъл.

Tурският парламент одобри споразумение от 2013 г. с Япония за изграждане на атомна електроцентрала на брега на Черно море близо до Синоп. През 2018 г. обаче японската Mitsubishi Heavy Industries напусна проекта след неуспех да постигане на споразумение с турското правителство относно условията на финансиране. Японският консорциум поиска цена от 44 млд. долара, която Турция отказа да приеме и Анкара започна да търси нов партньор за изграждането на 4,5 GW централа.

„Росатом“ ще строи втора атомна електроцентрала на брега на Черно море в Турция
Втората АЕЦ на Турция ще бъде изградена в Синоп на брега на Черно море.

В момента в Турция се строи една атомна електроцентрала – „Аккую“ на брега на Средиземно море. Проектът се реализира от „Росатом“. АЕЦ „Аккую“ е първата атомна електроцентрала в Турция. Проектът се изпълнява въз основа на междуправителствено споразумение, сключено между Руската федерация и Турция на 12 май 2010 г.

Общият капацитет на четирите енергоблока ще бъде 4,8 GW, а цената е 20 милиарда долара. „Росатом“ работи в Турция на принципа „Build – Own – Operate“. Проектът се реализира от компанията „Аккую нуклеар“, в която над 99% от акциите са собственост на руската „Росатом“.

АЕЦ „Аккую“ е с четири реактора ВВЕР по руски проект от поколение 3+. Мощността на всеки енергоблок е 1200 MW. След въвеждане в експлоатация и довеждане до пълен капацитет АЕЦ „Аккую“ ще генерира около 35 милиарда kWh годишно. През декември миналата година беше пуснат първият блок на електроцентралата. Останалите ще бъдат пуснати в експлоатация до 2026 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.