Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Росен Христов: Украйна поиска ядрените ни реактори още през януари, моментално започнахме преговори с Франция

„Проектът “Белене” страда много от спонтанни решения. Инициативата на Украйна за покупка на оборудването дойде още януари. Ние моментално започнахме преговори с френска компания. След това трябва да се направи обсъждане в НС и да се вземе едно финално решение, което да защитава българските интереси. Мисля, че това решение сега е изключително прибързано.“ Това заяви бившият служебен енергиен министър Росен Христов пред БНТ.

„В последните дни на служебния кабинет Франция изпрати меморандум за развитие на проекта „Белене“, потвърди вчера и президентът Румен Радев. Въпреки предложението за развитие на проекта за втората ни атомна електроцентрала, управляващите взеха решение да продадат ядрените реактори на Украйна и така сложиха окончателен край на АЕЦ „Белене“.

„Цената трябва да бъде определена от експерти. Трябва да се направят технически и икономически анализи, след това политиците да решат какво да правят. Трябва първо да гледаме българските интереси“, коментира бившит енергиен министър Росен Христов.

Според него на България са й необходими четири нови ядрени реактора, които да бъдат на площадките на АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“.

„Можем да помогнем на Украйна с ток. Обсъждахме го още преди месеци, когато тяхната инфраструктура пострада от войната. За щастие нямат нужда, но имахме готовност заедно с Румъния да доставяме електроенергия до Украйна“, добави Христов.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.