Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Роскосмос“: Русия и Китай обмислят проект за атомна централа на Луната

Руските и китайските учени „сериозно обмислят“ съвместен проект за инсталиране на атомна централа на Луната в рамките на около десетилетие, която да генерира електричество за бъдещо лунно селище, съобщи Юрий Борисов, директор на руската космическа агенция „Роскосмос“ .

Борисов, който е бивш зам.-военен министър, заяви, че технологията, необходима за лунната ядрена разработка, вече е почти готова. „Днес ние сериозно обмисляме проект – някъде в началото на 2033-2035 г. – за доставка и инсталиране на енергоблок на лунната повърхност заедно с нашите китайски колеги“, каза той на Световния младежки фестивал в Сочи, цитиран от Ройтерс.

Ядрената енергия може да бъде решение за осигуряване на необходимата енергия за заселване на Луната, каза Борисов. Слънчевите панели няма да могат да генерират достатъчно електричество. За инсталирането на реактора ще се използва роботика.

„Това е много сериозно предизвикателство“, каза директорът на „Роскосмос“. – „Това трябва да стане в автоматичен режим, без присъствието на хора“.

Борисов добави, че единствената технологична пречка, която не е преодоляна, е охлаждането на реактора. „Работим върху космически влекач“, каза той. – „Тази ​​огромна структура ще може благодарение на ядрен реактор и мощни турбини да транспортира големи товари от една орбита в друга, да събира космически отпадъци и да се ангажира с много други приложения“.

Проектът за лунен реактор идва на фона на космическата надпревара между САЩ, от една страна, и Русия и Китай, от друга. Ръководителят на космическото командване на САЩ генерал Стивън Уайтинг заяви, че Китай развива космическите си военни способности със „спиращи дъха“ темпове, докато китайското министерство на отбраната предупреди, че Вашингтон иска да милитаризира космическото пространство.

Председателят на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ Майк Търнър заяви миналия месец, че Русия се стреми да разположи ракетен прехващач в космоса – вероятно с ядрена бойна глава – за да засили своите антисателитни способности.

Руският президент Владимир Путин отговори, че Вашингтон използва фалшиви твърдения, за да спечели лост за преговори за ограничаване на космическите оръжия.

Директорът на „Роскосмос“ отрече Русия да има планове да разполага ядрени оръжия в Космоса.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.