Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Румъния и Полша да поемат ПВО на Украйна и да свалят руски ракети, предлагат депутати

Въпреки западната помощ украинските военни вече изчерпват системите си за противовъздушна отбрана (ПВО), а руските сили напредват в няколко ключови области на фронтовата линия.

Германски депутати одобриха идеята западни „трансгранични“ зенитни подразделения да свалят руски ракети над Украйна, съобщи Welt.

„Това би облекчило тежестта върху украинската противовъздушна отбрана и би им позволило да защитят фронтовата линия“, аргументира се Родерих Кизеветер от Християндемократическия съюз (ХДС), цитиран от вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Той спомена, че САЩ, Великобритания и Франция са помогнали на Израел да отблъсне ракетната атака на Иран през април, което според него показва, че „участващите държави не трябва непременно да стават“ воюващи страни „в конфликта“.

Агнешка Бругер от партията „Алианс 90/Зелените“ настоя, че „е добре да се разположат системи за противовъздушна отбрана на границите на съседните на Украйна държави, така че западните части на страната също да могат да бъдат защитени“.

„Противовъздушната отбрана на Украйна от Полша и Румъния не трябва да се изключва в дългосрочен план“, заяви колегата на Бругер Антон Хофрайтер.

„Въздушното пространство над украинските гранични райони“ по принцип би могло „да бъде защитено от системи за противовъздушна отбрана, разположени на територията на НАТО“, заяви Маркус Фабер от Свободната демократическа партия.

Предложението дойде, след като Нико Ланге, старши изследовател в Мюнхенската конференция по сигурността, заяви в интервю за Tagesschau, че съюзниците от НАТО трябва да използват „многобройните“ зенитни системи „Пейтриът“, за да свалят „всички руски ракети и дронове“ над Украйна от територията на Полша.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че европейците умишлено подклаждат напрежение около ситуацията в Украйна, защото осъзнават факта, че Киев е изправен пред пълен колапс. „Моментът е много важен и, разбира се, това е много провокативно от тяхна страна“, каза Песков.

Още по темата: Американски генерал за украинската ПВО: Това са 8000 мобилни телефона на кули 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.