Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Румъния обмисля да се отдели от България, за да влeзе в Шенген

Букурещ обмисля отделяне от България за присъединяване към Шенген, заяви премиерът на Румъния Марчел Чолаку в интервю за Bloomberg.

Той съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите нагласи на страната може да се променят, ако има смяна на правителството.

„Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген“, каза Марчел Чолаку.

Той определи като „дълбока несправедливост“ неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия „неоснователно“. Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Виена не е страна членка на НАТО, но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

„Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата „Европейски небесен щит“, въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5% от своя БВП за отбрана“, заяви Чолаку.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.