Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Румъния обсъжда законопроект за анексиране на част от Украйна

Спорен законопроект, внесен в румънския парламент тази седмица, призова правителството на Румъния да премахне признаването на границите на Украйна до 2027 г. и да „анексира“ териториите, където живеят етнически румънци.

Законопроектът, внесен от дясната депутатка Диана Сосоака, ще отмени разпоредба в договора от 1997 г. с Украйна, който обещава зачитане на националните граници на другия. Тя определи документа като „най-големия акт на държавна измяна“ в съвременната история на Румъния, защото „признава пакта Рибентроп-Молотов“, според официална обосновка на законопроекта.

Сосоака има предвид споразумението за ненападение между СССР и нацистка Германия, подписано през август 1939 г., което включва класифицирана част, очертаваща сферите на влияние за Москва и Берлин.

Пактът е едно от няколкото такива споразумения, подписани от европейските нации с правителството на Адолф Хитлер, тъй като те маневрират дипломатически в последните дни на междувоенния период. Румъния е нацистка съюзничка за значителна част от Втората световна война, преди да премине на друга страна. Тя губи част от териториите си в следвоенното уреждане, които са добавени към съветска Украйна и съветска Молдова.

Сосоака изброи няколко земи, които смята за исторически румънски и понастоящем „злоупотребени от Украйна“, от Северна Буковина до Змийския остров. Последното беше част от продължителна съдебна битка за морските граници, която приключи през 2009 г., като Киев запази суверенитета си над острова.

Румъния ще „анексира“ тези територии съгласно законопроекта. Законодателят се позова на необходимостта да се защитят етническите румънци, живеещи в Украйна, от дискриминационните политики на Киев и да се гарантира, че те могат да запазят своята културна идентичност.

След като законопроектът беше посрещнат с отпор в Румъния, Сосоака подчерта, че не иска Букурещ да влезе във война с Киев за заграбване на земя. Тя обаче добави: „Мирът не може да се основава на принудителната етническа асимилация на румънското малцинство, каквато е практиката на украинската държава“.

Инициативата беше представена в горната камара на румънския парламент в понеделник, като партията на Сосоака направи презентация на следващия ден. Преди тя беше член на различна политическа сила, но беше изключена от парламентарната й фракция през 2021 г. заради предполагаемо скъсване с политическата й стратегия, а сега е технически независима.

Критиците определиха Сосоака като „крайно дясна“ и твърдят, че тя има връзки с Русия, въз основа на опитите й да смекчи дипломатическия спор преди няколко години, и призивите й за неутрална позиция по украинския конфликт.

В отговор от Въшно министерство на Украйна обявиха, че ще наложат санкции на депутата, вносител на законопроекта.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.