Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Румъния опроверга Украйна за руска ракета „Калибър“, навлязла във въздушното й пространство

Украйна обвини Русия, че е изстреляла две ракети „Калибър“ във въздушното пространство на Румъния и Молдова.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни съобщи в канала си в Телеграм, че две крилати ракети „Калибър“, изстреляни от руски военен кораб в Черно море, са преминали през украинското въздушно пространство, след което са преминали в Молдова и по-късно в Румъния, преди да влязат отново в Украйна. Инцидентът се е случил в петък сутринта по време на масирани руски въздушни удари.

Министерството на отбраната на Молдова съобщи, че ракета е навлязла в молдовското въздушно пространство близо до град Мокра в отцепилия се регион на Приднестровието. Приднестровската молдовска република е непризнатa сепаратистка територия, която е международно призната като част от Молдова.

Министерството заяви, че снарядът е преминал обратно в Украйна над град Косаути в района на Сорока. Косаути се намира на 120 километра от точката, където се срещат границите на Украйна, Молдова и Румъния.

Молдова е извикала руския посланик в Кишинев Олег Васнецов в знак на протест срещу нарушаването на въздушното пространство на страната.

Румънското министерство на отбраната отрече твърдението, че въздушното му пространство е нарушено, съобщи Bloomberg. Съобщава се за проследяване на изстрелване на ракета от руски военен кораб, плаващ близо до Крим, докато е преминавала над Украйна, Молдова и отново в Украйна. Частта от траекторията, която е най-близо до румънската граница, е била на около 35 километра от нея, се казва в съобщението. Военните за кратко са отклонили два изтребителя МиГ-21 от мисия на НАТО за въздушен патрул.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.