Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Румен Радев: Решение за приемане на Украйна в НАТО само след мир с Русия

Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.

От президентството излязоха с позиция за приетата от държавните глави на някои страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО. Към нея не се присъединиха България и други страни от региона.

Държавните глави на няколко страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа подписаха съвместно изявление от 2 октомври, в което потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. „Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна“, се казва в изявлението. Подписалите декларацията призовават Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии.

„България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави“, се казва още в позицията на президентството“, се казва в позицията.

Подписалите декларацията за подкрепа на Украйна и членството й в НАТО са: румънският президент Клаус Йоханис, президентът на Чехия Милош Земан, президентът на Естония Алар Карис, президентът на Латвия Егилс Левитс, президентът на Литва Гитанас Науседа, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Черна гора Мило Джуканович, президентът на Полша Анджей Дуда и президентката на Словакия Зузана Чапутова. Деветимата заявиха, че не могат да останат безмълвни „пред грубото нарушаване на международното право от страна на Руската федерация“.

„Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна“, се казва в изявлението на европейските държавни глави.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.