Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия е заглушила напълно системите за разузнаване на НАТО при последната ракетна атака

Системите за предупреждение и разузнаване на НАТО са били напълно заглушени при последните ракетни удари на Русия срещу Украйна, съобщи военният пилот Валентин Василеску, бивш заместник-командир на военните сили на летище Отопени в Румъния.

„На 11 януари военноморска атакуваща група, която включваше фрегати, 3 подводници и десантния кораб „Пьотър Моргунов“, напусна  базата на руския военноморски фрот в Новоросийск. Подводници от клас „Уашавианка“ се използват за атаки с крилати ракети „Калибър“ срещу Украйна. Впоследствие имаше интензивно GPS заглушаване в западната част на Черно море“, съобщи Василеску.

„НАТО реши да разположи три самолета E-3 AWACS във военновъздушната база Отопени в Румъния. Това решение показва, че нещо е започнало да се обърква в украинската отбранителна система за ранно предупреждение, базирана на информация, предоставена от НАТО“, написа военният пилот.

На 14 януари Русия нанесе няколко удара по Киев, град Запорожие и военноморската база Очаково в района на Николаев. В този момент въздушните сигнали не са работели, твърди Василеску.

Заместник-командващият сухопътните войски на Украйна генерал-лейтенант Александър Павлюк съобщи пред медиите, че „причините за експлозиите ще бъдат обявени отделно“. Изявлението потвърждава думите на военния експерт, че украинците не са знаели какво ги е ударило.  6 часа след атаката те са научили, че руски ракети са влезли в Украйна през Беларус.

Възможно е Русия да е създала определени зони на невидимост за системите за въздушно и сателитно наблюдение. Руснаците имат няколко високоефективни системи за заглушаване, включително R 330ZH Zhitel и Krasuha-4.

R 330ZH Zhitel следва „диалога“ (предаване и приемане) между навигационните спътникови мрежи NAVSTAR (GPS) и средствата за въздушно разузнаване (RC-135V, RQ-4B, E-3 AWACS). Едновременно с проследяването, заглушаването на R 330ZH Jitel прекъсва приемането и предаването (доставката на информация) от въздушните разузнавателни платформи. Основната мисия на Krasuha-4 е да заглуши радарите на пилотираните разузнавателни самолети (RC-135V, P-8A Poseidon и E-8C JSTARS), самолетите за ранно предупреждение E-3 AWACS и безпилотните разузнавателни самолети (американски дронове RQ-4B Global Hawk). Krasuha-4 заглушава и американските военни разузнавателни радарни спътници Lacrosse и Onyx.

Неспособността на разузнавателните самолети на НАТО да предупредят Украйна за предстоящ руски въздушен удар ще принуди украинците да поддържат радарите на своята ПВО в действие. Това обаче ще ги направи уязвими, тъй като руснаците могат да ги неутрализират от въздуха с противорадарни ракети.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.