Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия е заглушила напълно системите за разузнаване на НАТО при последната ракетна атака

Системите за предупреждение и разузнаване на НАТО са били напълно заглушени при последните ракетни удари на Русия срещу Украйна, съобщи военният пилот Валентин Василеску, бивш заместник-командир на военните сили на летище Отопени в Румъния.

„На 11 януари военноморска атакуваща група, която включваше фрегати, 3 подводници и десантния кораб „Пьотър Моргунов“, напусна  базата на руския военноморски фрот в Новоросийск. Подводници от клас „Уашавианка“ се използват за атаки с крилати ракети „Калибър“ срещу Украйна. Впоследствие имаше интензивно GPS заглушаване в западната част на Черно море“, съобщи Василеску.

„НАТО реши да разположи три самолета E-3 AWACS във военновъздушната база Отопени в Румъния. Това решение показва, че нещо е започнало да се обърква в украинската отбранителна система за ранно предупреждение, базирана на информация, предоставена от НАТО“, написа военният пилот.

На 14 януари Русия нанесе няколко удара по Киев, град Запорожие и военноморската база Очаково в района на Николаев. В този момент въздушните сигнали не са работели, твърди Василеску.

Заместник-командващият сухопътните войски на Украйна генерал-лейтенант Александър Павлюк съобщи пред медиите, че „причините за експлозиите ще бъдат обявени отделно“. Изявлението потвърждава думите на военния експерт, че украинците не са знаели какво ги е ударило.  6 часа след атаката те са научили, че руски ракети са влезли в Украйна през Беларус.

Възможно е Русия да е създала определени зони на невидимост за системите за въздушно и сателитно наблюдение. Руснаците имат няколко високоефективни системи за заглушаване, включително R 330ZH Zhitel и Krasuha-4.

R 330ZH Zhitel следва „диалога“ (предаване и приемане) между навигационните спътникови мрежи NAVSTAR (GPS) и средствата за въздушно разузнаване (RC-135V, RQ-4B, E-3 AWACS). Едновременно с проследяването, заглушаването на R 330ZH Jitel прекъсва приемането и предаването (доставката на информация) от въздушните разузнавателни платформи. Основната мисия на Krasuha-4 е да заглуши радарите на пилотираните разузнавателни самолети (RC-135V, P-8A Poseidon и E-8C JSTARS), самолетите за ранно предупреждение E-3 AWACS и безпилотните разузнавателни самолети (американски дронове RQ-4B Global Hawk). Krasuha-4 заглушава и американските военни разузнавателни радарни спътници Lacrosse и Onyx.

Неспособността на разузнавателните самолети на НАТО да предупредят Украйна за предстоящ руски въздушен удар ще принуди украинците да поддържат радарите на своята ПВО в действие. Това обаче ще ги направи уязвими, тъй като руснаците могат да ги неутрализират от въздуха с противорадарни ракети.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.