Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия инсталира системи за ПВО „Панцир“ на покривите на сгради в Москва

Руските военни инсталират системи за противовъздушна отбрана (ПВО) „Панцир“ на покривите на военни и административни сгради в Москва, позазват снимки и видеоклипове, публикувани в социалните мрежи. Инсталирането на подобни системи означава, че Кремъл се готви за евентуална атака срещу руската столица.

Снимка, публикувана в Twitter, показва ЗРАК (зенитен ракетно-артилерийски комплекс) „Панцир“, разположен на покрива на осеметажна сграда, използвана от руското министерство на отбраната.

Друго видео показва ракетна система „Панцир“ върху административна сграда, която според Google Maps е на министерството на образованието.

Въпреки че официалната причина е неизвестна, украинските сили вече извършиха удари на големи разстояния на територията на Русия. На 5 декември украинските ВВС атакуваха с дрон военната база на руската стратегическа авиация „Енгелс“.

Снимки на ракетните системи в Москва се появиха ден преди западните представители на отбраната да се съберат на германското летище Рамщайн, за да обсъдят нова програма за военна помощ за Украйна.

Разполагането на системи за противовъздушна отбрана в Москва може да отговори на повишената заплаха от удари с безпилотни летателни апарати по важни места дълбоко в територията на Руската федерация.

Концепцията за разполагане на системи за точкова отбрана като „Панцир“ около инсталации с висока важност като част от многослойна мрежа за противовъздушна отбрана не е нова.

Например, американската армия поддържа няколко системи за противовъздушна отбрана Avenger на покривите във Вашингтон, способни да отговорят на заплахи от самолети с ракети земя-въздух с топлинно насочване с малък обсег Stinger и картечници M3P калибър 50.

Въпреки че точните модели на „Панцир“ на снимките и видеата от Москва не са известни, те изглежда са вариации с надградения радар за търсене – известен също като SOTS или RLM SOC.

Системата използва два радара, единият за засичане на целта, а другият за командно насочване на ракети. Основно е предназначена да служи като система за точкова отбрана срещу различни въздушни заплахи като крилати ракети, дронове, самолети и хеликоптери.

Освен това може частично да прехваща бомби, минометни снаряди и артилерийски ракети.  Радарът SOTS/RLM SOC подобрява обхвата, при който целите могат да бъдат открити, броя на целите, които могат да бъдат наблюдавани едновременно, и точността, с която могат да бъдат атакувани.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.