Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия издаде заповед за арест на премиера на Естония

Руските власти издадоха заповеди за арест на естонския премиер Кая Калас и държавния секретар Таймар Петеркоп заради ролята им в разрушаването на съветските мемориали от Втората световна война в балтийската държава. Калас обяви през 2022 г., че естонското правителство е решило да премахне всички съветски символи от обществените зони „възможно най-скоро“.

Естония, както и съседните Латвия и Литва, все по-често се насочват към военни паметници от съветската епоха през последните години, описвайки ги като символи на окупацията. Кампанията се засили от началото на войната между Русия и Украйна през февруари 2022 г.

Образувано е наказателно дело срещу премиера на Естония Кая Калас и държавния секретар Таймар Петеркоп заради разрушаването и повреждането на мемориали на съветски воини, съобщи ТАСС.

Калас твърди през август 2022 г., че стотици останали съветски паметници в Естония служат като напомняне за исторически „рани“ и затова трябва да бъдат премахнати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини естонското правителство, че води „война с общата история“.

„Да се отървем от паметниците е възмутително и не прави никоя нация, включително Естония, да изглежда по-добре“, добави той.

Естония се очерта под ръководството на Калас като един от най-твърдите поддръжници на Украйна, като обеща миналия месец да отпусне 1,2 милиарда евро помощ за Киев до 2027 г.

През януари Естония се присъедини към Латвия и Литва в плановете за създаване на отбранителна линия по границите им с Русия и Беларус. Талин ще построи около 600 бункера като част от предложението.

Калас се сблъска с призиви за оставката й през миналата година, след като местна медия откри, че съпругът й Арво Халик има 25% дял в логистична компания, която предоставя услуги в Русия. Премиерът публично настоя, че „целият бизнес с Русия трябва да спре“, докато конфликтът в Украйна не приключи.

Въпреки натиска на естонския президент и опозицията, тя отказа да се оттегли.

Естония, Лативия и Литва са под контрола на Руската империя през целия 19 век, но обявяват независимост след революцията от 1917 г. Съветският съюз поглъща трите държави с помощта на местните комунисти скоро след началото на Втората световна война. Малко след това териториите са завзети от нацистка Германия. След като съветските сили побеждават Германия в Естония, Латвия и Литва, тогавашните републики стават част от СССР до 1991 г. Това според сегашното правителство на страната не е било освобождение, а е било окупация.

Още по темата: Скандал в Естония: Докато премиерът налага санкции на Русия, съпругът й прави бизнес с Русия 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.