Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия изпраща военни кораби в Куба, на 360 км от бреговете на Флорида

Куба обяви, че руски военни кораби ще пристигнат в Хавана следващата седмица, но че корабите на военноморските сили на Русия не носят ядрени оръжия и техният престой в страната не представлява заплаха за региона.

„Това посещение съответства на историческите приятелски отношения между Куба и Руската федерация и стриктно се придържа към международните разпоредби“, се казва в изявление на външното министерство на Куба. Към Хавана се отправят фрегатата „Адмирал Горшков“, ядрената подводница „Казан“, танкерът „Академик Пашин“ и спасителният буксир „Николай Чикер“.

„Нито един от корабите не носи ядрено оръжие, така че спирането им у нас не представлява заплаха за региона“, пише в изявлението. Хавана, столицата на Куба, се намира на 360 км от крайбрежието на Маями, в щата Флорида, САЩ.

Преди дни стана ясно, че Военноморските сили на САЩ са разположили система Typhon със среден обсег на датския остров Борнхолм в Балтийско море за учение и през май тази година, според снимки, публикувани от ВМС на САЩ. Островът е разположен на 360 км от базата на Балтийския флот на Русия в Калининград, а системата Typhon може да изстрелва ракети със среден обсег от 1500 км.

Съобщението от Куба идва един ден, след като американски служител обяви пред Ройтерс, че Русия има планове да изпрати бойни кораби в Карибския регион, включително на съюзниците си Куба и Венецуела, за провеждане на военноморски учения и те ще останат в региона през лятото.

Напрежението между Съединените щати и Русия се увеличи рязко през последните дни, след като Белият дом разреши на Киев да използва американско оръжие за удари по цели на територията на Русия. По този повод вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще обмисли асиметричен отговор на този ход.

„Ако някой смята за възможно да достави такова оръжие в зоната на военните действия, за да нанесе удари по нашата територия и да ни създаде проблеми, тогава защо нямаме право да доставяме оръжията си от същия клас в тези региони по света, където могат да се нанасят удари по чувствителни цели на онези страни, които правят това срещу Русия?“, попита той.

Съединените щати обаче не виждат очакваното пристигане на малък брой самолети и кораби като заплаха, но американският флот ще наблюдава ученията, каза американски официален представител, цитиран от Ройтерс.

Руските кораби се очаква да пристигнат в пристанището на Хавана между 12 и 17 юни, според кубинското изявление.

Още по темата: Русия е разположила 11 ядрени подводници в Атлантическия океан

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Купона е налице,едва ли рашата без ядрени оръжия пътува за Куба,хамбургерите увеличиха употребата на валериан

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.