Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сателитите „Умбра“: Отраженията на сигнала от руските бомбардировачи Ту-95 и Ту-160 не отговарят на познатата геометрия

Анализизрайки сателитни сними, заснети от сателитите „Умбра“ над военновъздушната база „Енгелс-2“ в Русия, западната корпорация SATIM Inc. съобщи, че е открила аномални трансформации в сигналите, които отразяват бомбардировачите ТУ-95 и ТУ-160.

Характеристиките на заснетите отражения на сигнала не съответстват на известната геометрия и материален състав на самолетите. Това може да означава нов камуфлажен метод, приет за защита на тези стратегически самолети от атаки с дронове, според съобщениe на комапнията, цитирано от bulgarianmilitary.com.

Военновъздушната база „Енгелс-2“ играе решаваща роля в стратегическата защита на Русия. В нея е базирана значителна част от флота от стратегически бомбардировачи с голям обсег на страната.

„По-рано наблюдавахме подобни усилия от руска страна, насочени към затъмняване на размерите на обектите, потенциално като противодействие срещу атаки с дронове и за избягване на ракети, оборудвани с камери за разпознаване на цели“, пише в анализа на компанията.

Какво е „Умбра“

Umbra е „съзвездие“ от миниатюрни спътници, предназначени за внимателно събиране на сложни данни от земната повърхност. Те използват революционния механизъм на радара със синтетична апертура (бленда, пропускаща светлина), усъвършенствана технология, която им дава възможност да заснемат изображения, без значение от метеорологичните условия в целевия географски район.

Появата на тези технологии даде възможност на съвременните устройства да записват важни радарни сигнали, включително тези, излъчвани от усъвършенствани изтребители.

Първоначално замислена като обикновен студентски стартъп в Санта Барбара, процъфтяващата компания привлече вниманието на Пентагона. Понастоящем тези сателити предоставят на съответните органи актуални изображения, съчетани с радарни данни от стратегически зони по целия свят, които потенциално биха могли да засегнат американските сили за сигурност.

Камуфлаж от автомобилни гуми

Неотдавнашните инциденти в руската авиобаза „Енгелс-2“ хвърлиха светлина върху една интригуваща практика: по-специално използването на автомобилни гуми като защитни покрития за два модела руски бомбардировачи – Ту-95 и Ту-160. Наблюдатели и коментатори направиха връзка между снимките от базата и разкритията на компанията SATIM Inc.

Русия крие бомбардировачите си с камуфлаж за защита от дронове и чужди сателити

В началото на септември в социалните мрежи се появиха сателитни снимки, показващи руски бомбардировачи, покрити с автомобилни гуми. Първоначалният коментар клонеше към осмиване на тази проява на „руска изобретателност“. Въпреки това експерти, добре запознати с военните технологии, по-късно обосноваха стратегическите цели зад такива неконвенционални мерки.

След това се появиха снимки на строителството на  мобилни хангари за руските изтребители и бомбардировачи, които са структурно проектирани със стоманени колони и пресичаща се покривна решетка за повишена издръжливост.

Източник:bulgarianmilitary.com
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.