Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия нареди арест на главния прокурор на МНС, поискал арест на Путин

Руското министерство на вътрешните работи издаде заповед за арест на Карим Асад Ахмад Хан, британският адвокат, който в момента действа като главен прокурор на Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

През март Хан поиска ареста на руския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, комисар по правата на децата, за предполагаемото военно престъпление „незаконно депортиране и прехвърляне“ на деца от „окупираните райони на Украйна“ в Русия.

МНС е действал по твърденията на правителството в Киев, че руската евакуация на деца от цивилни райони, които са били под обстрел от украинските сили, представлява насилствено прехвърляне на население, което е определено като престъпление по Четвъртата Женевска конвенция.

Три дни след съобщението на Хан, на 20 март, Следственият комитет на Русия започна проверка на прокурора, както и на трима съдии от МНС, които одобриха заповедта му – Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес. Разследването се фокусира върху членове 299 и 360 от руския наказателен кодекс – повдигане на наказателни обвинения срещу лица, за които е известно, че са невинни, и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила, с цел усложняване на международните отношения.

Москва отхвърли заповедите на МНС срещу Путин и Белова като нищожни, тъй като Русия не е страна по Римския статут, който създаде съда. 45 държави не признават юрисдикцията на съда, включително САЩ, Китай, Индия, Израел, Саудитска Арабия и Турция.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.