Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия нареди арест на главния прокурор на МНС, поискал арест на Путин

Руското министерство на вътрешните работи издаде заповед за арест на Карим Асад Ахмад Хан, британският адвокат, който в момента действа като главен прокурор на Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

През март Хан поиска ареста на руския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, комисар по правата на децата, за предполагаемото военно престъпление „незаконно депортиране и прехвърляне“ на деца от „окупираните райони на Украйна“ в Русия.

МНС е действал по твърденията на правителството в Киев, че руската евакуация на деца от цивилни райони, които са били под обстрел от украинските сили, представлява насилствено прехвърляне на население, което е определено като престъпление по Четвъртата Женевска конвенция.

Три дни след съобщението на Хан, на 20 март, Следственият комитет на Русия започна проверка на прокурора, както и на трима съдии от МНС, които одобриха заповедта му – Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес. Разследването се фокусира върху членове 299 и 360 от руския наказателен кодекс – повдигане на наказателни обвинения срещу лица, за които е известно, че са невинни, и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила, с цел усложняване на международните отношения.

Москва отхвърли заповедите на МНС срещу Путин и Белова като нищожни, тъй като Русия не е страна по Римския статут, който създаде съда. 45 държави не признават юрисдикцията на съда, включително САЩ, Китай, Индия, Израел, Саудитска Арабия и Турция.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.