Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия: Никога няма да простим, ако демонтирате и паметника на Альоша

Парламентът на Русия прие декларацията, осъждаща инициативата за демонтиране на паметника „Альоша“ в Пловдив.

„Депутати от Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация изразяват крайно възмущение от провокативното и цинично предложение на членове на Пловдивския общински съвет от партия „Демократи за силна България“ (ДСБ) за демонтиране на паметника на съветския войник-освободител „Альоша“ до края на 2024 г.“, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.

„Нека този призив да бъде на масата на всеки национален парламент, нека този призив да бъде на масата на всеки общински депутат в Пловдив. И ако те предприемат тази стъпка, трябва да осъзнаят последствията от нея. Ние никога няма да им простим това, защото не става въпрос за нас, които живеем днес, а за тези, които са загинали и не могат да говорят за себе си, не могат да се защитят, но благодарение на тях днес има България“, заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин преди гласуването на документа.

„България добре знае, че прототип на паметника на Альоша, издигнат по инициатива на българския народ, е бил войникът от Червената армия Алексей Иванович Скурлатов, носител на два ордена „Червена звезда“, родом от Алтай, участвал във възстановяването на телефонната комуникация между София и Пловдив през 1944 г.“, се казва в декларацията. През август 1982 г. Скурлатов е посрещнат в Пловдив с големи почести като национален герой и удостоен със званието почетен гражданин на града.

Депутатите от Държавната дума призоваха членовете на общинския съвет на Пловдив да не следват примера на провокаторите и да положат необходимите усилия за опазване на културно-историческите паметници и други обекти на материалната и духовната култура в съответствие със споразумението между правителствата на Руската федерация и България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката.

„Изразяваме увереността си, че жителите не само на Пловдив, но и на България като цяло, както е било досега, ще надигнат глас в защита на паметника на Альоша, ще го защитят и ще съхранят паметта за героичните дела на героите от Великата победа над фашизма, която е свещена за братските народи на Русия и България“, пише в декларацията.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Русия ни презовава на бунт срещу сегащната зган която управлява България. (което означава че ще ни помогнат за пореден път) Време е да си покажем зъбите срещу окупаторите. Пловдивчани братя и сестри излезте в купом да покажем ,че сме народ и че няма да сведем глава пред никого вече! От Ямбол съм ще направя всичко въжможно да дойда там. СЛАВА РУСИЯ!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.