Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия няма да възобнови доставките на газ за Европа, докато санкциите не бъдат вдигнати

Русия няма да възобнови изцяло газовите доставки за Европа, докато Западът не отмени своите санкции срещу Москва. Така редица западни медии коментираха думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. Той обвини санкциите, наложени от западни страни, включително Германия и Обединеното кралство, за неуспеха на Русия да достави газ през газопровода „Северен поток 1“.

„Други причини, които биха причинили проблеми с изпомпването, не съществуват“, каза Песков, цитиран от агенция Интерфакс.

Песков добави, че пълното възобновяване на доставките на газ от Русия по „Северен поток 1“ несъмнено зависи от това дали Западът ще отмени санкциите си срещу Москва. „Именно тези санкции, наложени от западните държави, доведоха ситуацията до това, което виждаме сега“, заяви говорителят на Кремъл.

Водещият руски енергиен доставчик Газпром обяви в петък вечерта , че спирането на доставките на газ, насочени на запад през газопровода „Северен поток 1“, ще бъде удължено за неопределено време, позовавайки се на неизправности на турбина по протежение на газопровода.

Газпром обвини западните санкции за прекъсване на доставките на газ, заявявайки, че производителят Сименс не може да извърши ремонт на турбините, използвани в „Северен поток 1“, поради санкции срещу руската държавна енергийна компания.

„Северен поток 1“ е най-големият тръбопровод за газ от Русия до Европа и има капацитет да доставя 55 милиарда кубически метра  газ годишно. Продължаването на доставките по тръбопровода се смята решаващо за предотвратяване на задълбочаване на енергийната криза.

Енергийната криза в Европа, предизвикана от по-ниските руски газови потоци, се разглежда като основен тест за подкрепата на Евросъюза за Украйна.

Източник:Guardian
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.