Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия обвини САЩ, че тайно помагат на ИДИЛ в Афганистан срещу талибаните

САЩ протягат ръка към въоръжени групировки, които се противопоставят на талибаните и тайно дават пари на „Ислямска държава“ (ИДИЛ), заяви Замир Кабулов, пратеник на Русия за Афганистан. Той твърди, че има данни САЩ да поддържат контакт с афганистанската опозиция.

Американците действат по този начин, „защото наистина искат да отмъстят за срамното си военно-политическо поражение в Афганистан и като отмъщение правят всичко, за да не бъде установен мир в тази размирна държава“, каза той.

„Но най-лошото е, че освен контактите с въоръжената опозиция в Афганистан, тайно спонсорират „Ислямска държава“, добави Кабулов.

САЩ се изтеглиха от Афганистан през август 2021 г. след война с талибаните, продължила 20 г. Хаотичното изтегляне, при което беше оставено американско военно оборудване на стойност милиарди долари, беше извършено малко преди талибаните да превземат столицата Кабул, изправени пред слаба съпротива от афганистанските военни.

Санкциите и изтеглянето на американската и друга чуждестранна помощ за Афганистан след превземането на властта от талибаните допълнително задълбочиха хуманитарната криза в страната. При предишни подкрепяни от САЩ администрации тази помощ представляваше около 75% от афганистанския бюджет. Според ООН около 24,4 милиона души, или повече от половината от населението на страната, в момента се нуждаят от хуманитарна помощ.

През декември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен защити решението на администрацията на Байдън да напусне Афганистан, като заяви, че ако американските сили останат там, „мисля, че това би усложнило много по-сложната подкрепа, която успяхме да дадем и която други успяха да дадат на Украйна“ на фона на конфликта с Русия.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.