Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия отхвърли предложението на Зеленски за размяна на военнопленници срещу амоняк

Кремъл счита за неподходяща идеята на украинския президент Володимир Зеленски Русия да освободи украински военнопленници в замяна на транзит на амоняк през тръбопровода Толиати-Одеса.

Президентът на Украйна заяви по-рано, че е против транзита на амоняк от Русия през Украйна и е готов да го подкрепи само в замяна на украински военнопленници.

„Хора и амоняк едно и също нещо ли са?!“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос от ТАСС дали Русия е готова да обмисли такава възможност.

По-рано Зеленски заяви в интервю за Ройтерс, че е против транзита на амоняк от Русия през Украйна и е готов да го подкрепи само в замяна на украински военнопленници. Според президента на Украйна той е предложил този вариант на ООН.

Както съобщи „Файненшъл Таймс“ във вторник, позовавайки се на свои източници, служители на ООН проведоха няколко срещи с представители на Москва и Киев относно възобновяването на доставките на амоняк през тръбопровода Толиати-Одеса. Според публикацията консултациите са се засилени през последните седмици. Генералният секретар на ООН Антонио Гутерес на свой ред заяви, че ООН, заедно с ЕС и Съединените щати, „правят всичко възможно, за да не възпрепятстват доставките на храни и торове“ от Русия на международния пазар. Той потвърди, че световната организация преговаря за възобновяване на доставката на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса.

На 24 февруари компанията за амоняк Togliattiazot спря транзита на продуктите си през този тръбопровод заради войната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.