Разследвания и новини без цензура

сряда, 1 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия отхвърли предложението на Зеленски за размяна на военнопленници срещу амоняк

Кремъл счита за неподходяща идеята на украинския президент Володимир Зеленски Русия да освободи украински военнопленници в замяна на транзит на амоняк през тръбопровода Толиати-Одеса.

Президентът на Украйна заяви по-рано, че е против транзита на амоняк от Русия през Украйна и е готов да го подкрепи само в замяна на украински военнопленници.

„Хора и амоняк едно и също нещо ли са?!“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос от ТАСС дали Русия е готова да обмисли такава възможност.

По-рано Зеленски заяви в интервю за Ройтерс, че е против транзита на амоняк от Русия през Украйна и е готов да го подкрепи само в замяна на украински военнопленници. Според президента на Украйна той е предложил този вариант на ООН.

Както съобщи „Файненшъл Таймс“ във вторник, позовавайки се на свои източници, служители на ООН проведоха няколко срещи с представители на Москва и Киев относно възобновяването на доставките на амоняк през тръбопровода Толиати-Одеса. Според публикацията консултациите са се засилени през последните седмици. Генералният секретар на ООН Антонио Гутерес на свой ред заяви, че ООН, заедно с ЕС и Съединените щати, „правят всичко възможно, за да не възпрепятстват доставките на храни и торове“ от Русия на международния пазар. Той потвърди, че световната организация преговаря за възобновяване на доставката на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса.

На 24 февруари компанията за амоняк Togliattiazot спря транзита на продуктите си през този тръбопровод заради войната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.