Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия предупреди за опасност от мини в Черно море

Министерство на отбраната на Русия издаде предупреждение, след като украинска мина беше открита близо до морски пътища в северозападната част на Черно море.

В изявление, публикувано в петък, Москва призова всички плавателни съдове да са наясно с потенциалната опасност, която представляват морските мини, позовавайки се на предупреждение от руския Черноморски флот.

Заблудената мина е била положена от украинските сили в началото на миналата година по време на „хаотични минни дейности в крайбрежната зона на Черно море“, заяви Министерството на отбраната и добави, че войските на Киев „не са обърнали внимание на сигурността на морската навигация“.

„Некомпетентността и липсата на отговорност от страна на украинския флот доведоха до ситуация, в която неидентифициран брой мини сега се носят … в Черно море, което представлява постоянна опасност за корабоплаването“, се казва в съобщението. Властите в Киев все още не са коментирали обвиненията на Москва.

Безстопанствени мини са откривани в Черно море няколко пъти от началото на конфликта между Москва и Киев. През април 2022 г. турското министерство на отбраната заяви, че трябва да изпрати елитни водолазни екипи за подводна отбрана (SAS) в район край бреговете на провинция Измир на Турция, след като беше открита плаваща мина.

По-рано други две мини бяха открити и унищожени от турски специалисти – една близо до Босфора и друга близо до границата на страната с България.

Тази информация се потвърждава от изявление от май на румънското военно министерство, което съобщи, че от началото на войната са открити 70 плаващи мини в Черно море. „Общо 70 морски мини бяха унищожени в Черно море, една от Грузия, 4 от България, 5 от Румъния, 7 от Турция и 53 от Украйна“, съобщи румънският военен министър Ангел Тилвър, цитиран от Digi24.

И Украйна, и Русия се обвиняват взаимно в поставянето на мини в Черно море от началото на конфликта. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в „създаване на най-лошата заплаха за международната сигурност след Втората световна война“, като поставя мини като „де факто оръжие за безразборни действия“.

Москва отрече обвиненията на Киев. Руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) заяви през пролетта на 2022 г., че украинският флот е поставил около 420 морски котвени мини извън няколко от своите пристанища. Някои от тези мини по-късно се отделиха от кабелите си и плават свободно в Черно Море, добави той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.