Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия преминава към китайски юани във външната търговия с Азия, Африка и Латинска Америка

Русия е готова да увеличи разплащанията в юани във външната си търговия, каза президентът Владимир Путин по време на срещата с китайския си колега Си Дзинпин, който е в Москва на тридневно официално посещение.

„Ние сме за използването на китайски юан в разплащанията между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка. Сигурен съм, че тези форми на разплащания в юани ще бъдат развити между руските партньори и техните партньори в трети страни“, каза Путин.

Две трети от сегашната търговия между Москва и Пекин се осъществява в национални валути – юан и рубла, отбеляза руският президент.

Търговията на Китай с Русия достигна рекорд през 2022 г., като нарасна с близо една трета на фона на западните санкции срещу Москва. Двустранната търговия е на път да достигне над 200 милиарда долара тази година.

Последните данни от Банката на Русия показват, че юанът се е превърнал в основен играч във външната търговия на Русия, като делът му в разплащанията за внос в страната е скочил до 23% до края на миналата година от само 4% през януари 2022 г. Делът на юана в експортните сетълменти също се повишиха от 0,5% на 16%.

„Важно е националните валути да се използват все повече във взаимната търговия. Тази практика трябва да се насърчава допълнително и да се разширява взаимното присъствие на финансови и банкови структури на пазарите на нашите страни“, добави Путин.

Междувременно делът на щатския долар и еврото в експортните разплащания на Русия миналата година е намалял значително от 65% през януари 2022 г. до 46% през декември.

През февруари китайската валута изпревари долара като най-търгуваната валута на руския фондов пазар за първи път, според данни на Московската борса.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.