Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия преминава към китайски юани във външната търговия с Азия, Африка и Латинска Америка

Русия е готова да увеличи разплащанията в юани във външната си търговия, каза президентът Владимир Путин по време на срещата с китайския си колега Си Дзинпин, който е в Москва на тридневно официално посещение.

„Ние сме за използването на китайски юан в разплащанията между Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка. Сигурен съм, че тези форми на разплащания в юани ще бъдат развити между руските партньори и техните партньори в трети страни“, каза Путин.

Две трети от сегашната търговия между Москва и Пекин се осъществява в национални валути – юан и рубла, отбеляза руският президент.

Търговията на Китай с Русия достигна рекорд през 2022 г., като нарасна с близо една трета на фона на западните санкции срещу Москва. Двустранната търговия е на път да достигне над 200 милиарда долара тази година.

Последните данни от Банката на Русия показват, че юанът се е превърнал в основен играч във външната търговия на Русия, като делът му в разплащанията за внос в страната е скочил до 23% до края на миналата година от само 4% през януари 2022 г. Делът на юана в експортните сетълменти също се повишиха от 0,5% на 16%.

„Важно е националните валути да се използват все повече във взаимната търговия. Тази практика трябва да се насърчава допълнително и да се разширява взаимното присъствие на финансови и банкови структури на пазарите на нашите страни“, добави Путин.

Междувременно делът на щатския долар и еврото в експортните разплащания на Русия миналата година е намалял значително от 65% през януари 2022 г. до 46% през декември.

През февруари китайската валута изпревари долара като най-търгуваната валута на руския фондов пазар за първи път, според данни на Московската борса.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.