Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия произведе първите ядрени бойни глави за суперторпедото „Посейдон“

Русия е произвела първите ядрени бойни глави за ядрените торпеда „Посейдон“, които ще бъдат пренасяни от атомната подводница „Белгород“, съобщи Ройтерс, като се позова на информация от ТАСС.

Подводницата ще бъде въоръжена с оръжията „в най-близко бъдеще“, заяви източник от руското министерство на отбраната пред агенцията и добави, че оръжейната система е завършила тестове на различните си елементи, включително задвижващата система.

„Посейдон“ има ядрен реактор за генериране на задвижване и ядрена бойна глава. Оръжието все още не е прието официално на въоръжение.

Системата е проектирана като трудно за прихващане оръжие за масово унищожение, което може да заличи стратегически военноморски активи, като военни бази, корабостроителници и ударни групи на самолетоносачи. „Посейдон“ може също така да нанесе огромни щети на крайбрежните градове в случай на пълномащабна ядрена война, като предизвика ядрено цунами.

Въпреки че са публикувани малко подробности за торпедото, известно е, че изисква специализирана платформа за внедряване. Руските военни съобщиха за планове за изграждане на до четири ядрени подводници, конфигурирани за такава мисия.

Първата подводница „Белгород“ беше завършена през 2019 г. и въведена в експлоатация през юли миналата година. Няма информация колко торпеда „Посейдон“ включва „комплектът“ за всяка подводница. Повечето оценки сочат, че подводниците могат да носят до шест, но някои предполагат, че броят е до осем торпеда на подводница.

„Белгород“ има отчетена водоизместимост от 30 000 тона и дължина от 184 метра. Торпедата „Посейдон“ са с дължина от 16 до 24 метра и според експерти ще се пренасят в транспортни контейнери, прикрепени към корпуса на подводницата, а не във вътрешни тръби.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.