Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия ще разположи ядрени оръжия в Беларус

Руските тактически ядрени оръжия може да пристигнат в Беларус още това лято, съобщи руският президент Владимир Путин. Русия завършва изграждането на специализирано хранилище за такива оръжия, на фона на многократните призиви на Минск да ги разположи на своя територия, добави той.

Обектът в Беларус ще бъде готов до 1 юли, каза Путин. Президентът каза още, че Москва не планира да предаде контрола върху каквито и да било тактически ядрени оръжия на Минск и че ще разположи само собствените си оръжия в Беларус. Той не уточни кога точно оръжията ще бъдат транспортирани до новия обект.

Путин уточни, че Русия е помогнала на Беларус да преоборудва 10 самолета, които вече могат да използват такъв тип оръжие и че е предала на съседната страна ракетен комплекс Искандер, който също може да бъде носител.

Този ход беше предизвикан от решението на Великобритания да предостави на Киев боеприпаси с обеднен уран, обясни Путин. Обединеното кралство обяви преди дни, че планира да изпрати снаряди с обеднен уран в Украйна за използване с бойни танкове Challenger 2. Москва разкритикува този ход като „абсолютно безразсъдство, безотговорност и безнаказаност“ от страна на Лондон и Вашингтон.

САЩ отхвърлиха опасенията на Русия, като нарекоха снарядите с обеднен уран „обикновен вид боеприпаси“, които „се използват от десетилетия“. Според тях радиацията не представлява опасност за местното население и околната среда, като се позоваха на американско изследване.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко многократно е повдигал въпроса за заплахите за Минск от ядрените оръжия, разположени от САЩ в страните от ЕС. През октомври 2022 г. той посочи преговорите за „ядрено споделяне“ между Вашингтон и Варшава, предупреждавайки, че ядрени оръжия могат да бъдат поставени в Полша, която граничи с Беларус.

Минск трябва да предприеме „подходящи мерки“ за справяне с тази заплаха, каза тогава Лукашенко и добави, че ще обсъди въпроса с Москва.

В момента американските ядрени оръжия са разположени в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция. През 2021 г. Русия призова оръжията да бъдат репатрирани като част от предложенията си за сигурност, но САЩ и НАТО отказаха.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.