Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия спира ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“, а американското на „Уестингхаус“ няма лиценз

След година Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да спре работа, ако няма свежо ядрено гориво, което да бъде заредено, стана ясно на конференция на Българския енергиен и минен форум, съобщи „Труд“. Русия е отказала доставки на ядрено гориво, обяви енергийният експерт Антон Иванов. А лицензирането на американското ядрено гориво на компанията “Уестингхаус”, с която АЕЦ „Козлодуй“ подписа договор,  се бави.

В момента България разполага с руско ядрено гориво, което е достатъчно до 2024 г., за 2025 г. трябва да бъде доставено и заредено ново ядрено гориво, каза за “Труд” Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум (БЕМФ).

Проблемът не е с доставките, а с това че свежото ядрено гориво на американската компания “Уестингхаус”, с която през декември 2022 г. беше подписан договор за доставка за Пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, още не е лицензирано в България, а сроковете за това вече са критично къси.

Иван Хиновски цитира председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски, според който американската страна подценява този въпрос. “Уестингхаус” е забавил внасянето на документи в АЯР с обяснението, че няма преводачи, които да ги преведат на български. “Американската страна закъснява безотговорно, как така нямало преводачи”, коментира експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев. Забавянето на документацията създава реална опасност от провал при лицензирането на новото ядрено гориво.

“Уестингхаус” трябва да доставят ядрено гориво от 2024 г., а дали е лицензирано за тях няма значение, обясни Георги Касчиев. Затова нямат никакъв стимул да бързат. За доставеното гориво ние трябва да плащаме без значение дали е лицензирано или не. За лицензирането на горивото АЯР трябва да наеме и външни консултанти, а няма бюджет за това, каза още Касчиев. Може да се надяваме въпросът да бъде решен, но може и да не бъде.

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с по-старо ядрено гориво от Шести блок. Поискахме доставка от Русия, но получихме отказ, заяви Антон Иванов.

До август 2022 г. беше поддържано становището, че АЕЦ “Козлодуй” не трябва да подписва договор за доставка на гориво с „Уестингхаус“, преди то да е лицензирано, каза Георги Касчиев. Беше решено да се проведе търг за доставка на гориво, а при търг може да бъдат правени определени изисквания към кандидатите. Но след правителствена нота се стигна до подписване на директен договор без провеждането на търг, допълни той. По време на служебното правителство, през декември 2022 г. АЕЦ “Козлодуй” подписа договор с “Уестингхаус” за доставка на гориво за Пети блок и с френската компания “Фраматом” за доставка на свежо ядрено гориво за Шести блок на атомната централа. С френската компания такива проблеми със забавянето на документацията няма.

С руската страна имаме рамков договор за доставка на свежо ядрено гориво и за всяка доставка се подписва анекс, обясни Иван Хиновски. Пети блок използва по-старо ядрено гориво, което те вече не произвеждат. Ние декларирахме, че минаваме на американско гориво, може и да не сме предлагали нов анекс, допълни Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум.

Не е решен и въпросът с отработеното гориво

Лицензът на Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” изтича през ноември 2027 г. АЕЦ “Козлодуй” може да изпита затруднения за продължаване на лиценза, тъй като за това е необходима подкрепена от руска страна.

Войната в Украйна е довела до това през последните години да има забавяне при извозването за Русия на отработеното ядрено гориво. В момента на площадката на АЕЦ “Козлодуй” има над 950 тона отработено ядрено гориво, каза експертът Георги Касчиев. Сега сме в очакване да видим дали през есента ще може да бъде извършено извозване на отработено гориво. Ако не бъде направено, догодина може да се окаже, че сме се задръстили и затова е необходимо трайно решение.

Още по темата:

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. По-големи дебили от нашите едва ли има, може би само немските!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.