Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия: Терористите от „Крокус“ са получили пари от Украйна

Следственият комитет на Русия публикува изявление на сайта си, в което се казва, че терористите от „Крокус“ са получили пари от Украйна. „В резултат на работата със задържаните терористи, проучването на иззетите от тях технически средства и анализа на информацията за финансовите транзакции са получени доказателства за връзката им с украинските националисти“, пише в съобщението.

„Разследването разполага с потвърдени данни за получаването на значителни суми пари и криптовалута от Украйна от извършителите на терористичния акт, които са били използвани при подготовката на престъплението“, твърди Следственият комитет на Русия.

Друг заподозрян, замесен в схема за финансиране на тероризма, е идентифициран и задържан. Разследването ще подаде молба до съда да наложи мярка за неотклонение задържане под стража.

Преди два дни беларуският президнет Александър Лукашенко съобщи, че беларуските служби и части на армията са участвали в съвместна операция с руските си колеги във връзка с атентата в концертната зала край Москва на 22 март. Лукашенко каза, че терористите не са можели да влязат в Беларус и затова са се отклонили към Украйна.

„Те не можаха да отидат в Беларус. Техните куратори (имаме подозрения за някои от тях, ще се обадя на Владимир Путин и ще му кажа подозренията си) разбраха, че не могат да влязат в Беларус. Защото в първите минути както в Русия, част от региона премина към засилен режим на сигурност, така и у нас. Още в първите минути бях информиран от шефа на КГБ (той се занимава с антитерористични мерки). В отговор на бойната обстановка активирахме нашите части“, каза беларуският президент.

„Затова не можеха да влязат в Беларус. Видяха го. Затова се отклониха и отидоха в участъка на украинско-руската граница“, каза Лукашенко.

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението и публикува видео, заснето от един от атентаторите. При нападението и палежа на сградата загинаха 140 души и стотици бяха ранени. Руският президент Владимир Путин заяви, че извършителите са радикални ислямисти, но Русия иска да знае кой е поръчителят. Руската страна обвини Украйна, че стои зад атентата и САЩ, че я прикриват.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.