Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия преустановява участието си в ядрения договор СТАРТ със САЩ

Москва вече няма да участва в последния останал ядрен договор между Русия и САЩ, обяви президентът Владимир Путин. По време на обръщение към руския парламент във вторник той отбеляза, че Москва няма да излезе от договора „Нов СТАРТ“ (договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия), а временно ще се оттегли.

„Те (Западът) се стремят да ни нанесат стратегическо поражение и да се промъкнат на нашите ядрени обекти. Във връзка с това съм принуден да обявя днес, че Русия прекратява участието си в договора Нов СТАРТ. Повтарям – не излизане от договора, а спиране на участието“, каза Путин.

Обяснявайки решението, той отбеляза, че споразумението първоначално е било изготвено при съвсем различни обстоятелства, когато Русия и САЩ не са се възприемали взаимно като противници. Сега обаче, според президента на Русия, САЩ не само поставят ултиматуми на Русия, но и самата НАТО по същество е подала молба да стане част от договора.

Путин обясни, че „в началото на февруари Северноатлантическият алианс направи фактическо изявление, в което поиска Русия „да се върне към изпълнението на договора за стратегическите нападателни оръжия“, включително допускането на инспекции в нашите ядрени и отбранителни съоръжения“.

„Дори не знам как да нарека това – някакъв театър на абсурда. Знаем, че Западът е пряко замесен в опитите на режима в Киев да удари базите на нашата стратегическа авиация“, каза Путин, посочвайки неотдавнашните украински атаки с дронове срещу руската военновъздушна база Енгелс, където се намира част от въздушно-десантния континент на руската ядрена триада.

Дроновете, използвани при тези атаки, са били „оборудвани и модернизирани със съдействието на специалисти от НАТО“, каза Путин. „И сега те искат да инспектират нашите отбранителни съоръжения. В сегашните условия и днешната конфронтация това просто звучи като някаква глупост“, каза руският президент.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.