Разследвания и новини без цензура

събота, 30 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия заглушава американските “умни бомби” в Украйна, твърдят документи

Произведените в САЩ „умни бомби“, предоставени на Украйна, се заглушават по електронен път от руските сили, което ги кара да пропускат целите си, съобщи Politico.

Бомбите с прецизно насочване, които са сред все по-модерните оръжия, които Вашингтон предоставя на Киев, са станали „безполезни“ от руските тактики за заглушаване, пише Politico, позовавайки се на изтеклите документи на Пентагона. ФБР арестува 21-годишен военен от ВВС на САЩ по обвинение, че е публикувал секретните данни онлайн. Американската медия добави, че неидентифициран служител на Пентагона е потвърдил автентичността на документите.

САЩ дадоха на Украйна версията за далечни разстояния на своите боеприпаси за директна атака (JDAM), които могат да бъдат изстрелвани от бомбардировачи или изтребители и насочвани към цели на повече от 72 км. Те се рекламират като прецизни оръжия с точност в рамките на 10 метра.

Въпреки това според Politico JDAMs са пропуснали целите си многократно. В други случаи те не са успявали да се взривят поради технически проблем, въпреки че украинските сили са измислили поправка, за да гарантират, че бомбите се въоръжават правилно.

В изтеклите документи се твърди, че Русия използва GPS заглушаване и други тактики, за да се намеси в процеса на насочване на JDAM. Такива тактики са използвани и срещу други американски оръжия, включително управляеми ракети, което ги кара да пропускат целите си.

Още по темата: Русия е заглушила напълно системите за разузнаване на НАТО при последната ракетна атака

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.