Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия заменя „Северен поток 2“ за Европа със „Силата на Сибир 2“ за Китай

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин обсъдиха икономическите параметри на сътрудничеството между двете държави по време на втория ден от официалното посещение на китайския държавен глава в Москва, съобщават световните агенции.

Путин заяви, че до 2030 г. Русия ще доставя на Китай поне 98 милиарда куб. м природен газ годишно. Двете страни са договорили всички параметри на тръбопровода „Силата на Сибир 2“. Този обем се равнява на максималния капацитет, който беше предвиден за „Северен поток 2“ преди да бъде взривен миналия септември.

„Силата на Сибир 2“ е проектиран газопровод между сибирските находища и Синдзян-уйгурския автономен район в Западен Китай, а планираната дата за започване на строителството на тръбопровода е 2024 г. Според руският вицепремиер Александър Новак бъдещият газопровод може да замени „Северен поток 2“.

Путин обяви, че Русия е готова да помогне на китайския бизнес за инвестира в страната и да замени западни компании, напуснали след началото на войната в Украйна и санкциите на САЩ и Европа.

Китайският прездент Си изтъкна, че сътрудничеството между двете държави „постоянно се разширява“ и „първите плодове“ на това сътрудничество вече могат да се видят. Той допълни, че двете държави ще трябва да работят съвместно, „за да постигнат новите си цели“, без да уточнява за какви цели става дума.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.