Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руски дезертьор е извършил саботаж на кораб от Балтийския флот на Русия

Саботаж на руски кораб в Калининградска област е бил извършен от руски военен, вербуван от украинското разузнаване. Дезертьорът присъства на пресконференция в Киев и беше представен пред медиите с прякора Гога.

Руският ракетен кораб „Серпухов“ беше подпален на 8 април, докато акостираше във военното пристанище на Калининград, база на Балтийския флот на Русия. „Саботажът напълно унищожи системите за комуникация и автоматизация, което ще наложи продължителни ремонти за поне шест месеца“, съобщи украинското военно разузнаване, като публикува видео от палежа от вътрешността на кораба, вероятно заснето от руския дезертьор.

„Действащият по онова време служител на руския Балтийски флот предостави информация от решаващо значение за провеждането на операцията „Риболов“, според изявлението на украинското разузнаване. Той е предавал важна информация на украинците от 2023 г. и е извършил палежа.

„След като продължаването на престоя на лицето на кораба стана твърде рисковано, саботажът беше извършен. Руският военнослужещ също иззе поверителни материали и впоследствие беше евакуиран от Русия“, заяви представител на военното разузнаване на Украйна.

„Серпухов“ е ракетна корвета „Буян-М“, дълга 74 метра и въоръжена с различни оръжейни системи, включително ракети „Оникс“ и „Калибър“.

Дезертьорът каза, че се е присъединил към т.нар. легион „Свобода на Русия“ като новобранец и преминава обучение. Легионът се състои от руснаци, които се бият на страната на Украйна. Те извършиха няколко неуспешни нападения на руска територия, опитвайки се да превземат руски погранични региони.

През август 2023 г. руският пилот Максим Кузминов дезертира в Украйна заедно с хеликоптера си Ми-8. Другите двама руски войници в хеликоптера бяха убити. Те не са знаели предварително за плановете на Кузминов и са се опитали да избягат, след като приземил хеликоптера в украинските позиции, но са били разстреляни от украинците. Кузминов беше убит в Испания през февруари 2024 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.