Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Руски и американски астронавти блокирани в Космоса заради повреда на „Съюз МС-22“

Мисията на екипажа на пилотирания космически кораб „Союз МС-22“ ще бъде удължена с няколко месеца, съобщи Сергей Крикальов, изпълнителен директор на Роскосмос за пилотирани космически програми. Екипажът се състои от руските астронавти Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и американския им колега Франк Рубио. Здравословното им състояние се оценява като добро.

Руският кораб „Союз МС-23“ ще пътува до Международната космическа станция (МКС) без екипаж, за да може да бъде използван за евакуация на тримата астронавти, съобщи шефът на „Роскосмос“ Юрий Борисов, цитиран от Ройтерс.

Петелин, Прокопиев и Рубио, които са на МКС от септември, не успяха да се върнат у дома, както беше планирано, заради изтичане на охлаждаща течност, открито преди седмици на кораба „Съюз МС-22“. Повишаващите се температури на борда на космическия кораб, скачен към МКС, бързо се стабилизират от екипажа, но корабът все още се счита за опасен за връщане на тримата обратно на Земята.

„Държавната комисия реши да изстреля космическия кораб „Съюз МС-23″ на 20 февруари 2023 г. в безпилотен режим“, съобщи Борисов. Това означава, че изстрелването на „Съюз МС-23“, което трябваше да започне 188-дневната си мисия през март, се премества на по-ранна дата.

Планът за връщане на поне един член на екипажа на МКС с помощта на космически кораб „Дракон“ на американската компания SpaceX е бил обсъден, но в крайна сметка е бил отхвърлен, тъй като подготовката би отнела повече време поради необходимостта да се осигури допълнително обучение на космонавта и да се направят модификации на кораба, обясни шефът на космическата агенция.

Що се отнася до „Съюз МС-22“, експертите са решили, че той ще се върне на Земята в безпилотен режим.бТова обаче няма да се случи преди пристигането на „Съюз МС-23“ на станцията, тъй като повреденият кораб „Союз МС-22“ все още може да е необходим за евакуация на екипажа в случай на „особено критична ситуация“ на станцията.

За да могат Петелин, Прокопиев и Рубио да летят на борда на „Съюз МС-22“, мисията им на МКС ще трябва да бъде удължена.

Американската космическа агенция НАСА се съгласи със заключенията на руската комисия и потвърди готовността си да предостави необходимата помощ, добави той.

Ръководителят на „Роскосмос“ също така посочи, че проучванията на руските експерти разкриват, че изтичането на охлаждаща течност от „Съюз МС-22“ няма нищо общо с дефектни части, а е станало резултат от „сблъсък с елемент от космически отломки с размер до един милиметър със скорост 7000 метра в секунда“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.